U HNŽ počinju pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora za nastavnike

ucionica
... u HNŽ Slavko Lauš i Omer Tipura jučer s ministrom obrazovanja HNŽ Rašidom Hadžovićem potpisali protokol o vođenju i početku pregovora.

Oni bi na kraju trebali rezultirati zaključivanjem kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ.

- Ovim protokolom ugovorene strane definiraju postupak i rokove za pregovore radi zaključivanja kolektivnog ugovora, kao i za druga pitanja od značaja za pregovaračke timove na izradi kolektivnog ugovora. Nakon potpisivanja protokola iskazana je spremnost svih sudionika da postupak pregovaranja bude istinski dijalog socijalnih partnera, koji će biti vođen u dobroj vjeri i dovesti do potpisivanja kolektivnog ugovora na zadovoljstvo svih zainteresiranih - naveli su iz Vlade HNŽ.

Ranije su iz Sindikata učitelja HNŽ istaknuli da su zaposlenici osnovnog obrazovanja u jednom pravnom vakuumu jer nemaju zakon, pravilnike, pedagoške standarde niti kolektivni ugovor koji pak, kako su naglasili, neće potpisati sve dok se ne izjednači koeficijent plaća zaposlenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.