U HNŽ dvije osobe umrle od gripe

press medicina
... odnosno 1.803 slučaja infektivnih bolesti. Rečeno je to na današnjoj press konferenciji Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je to kazao direktor ZJZ-a dr. Nermin Avdić, specijalista epidemiologije, zabilježena su dva smrtna slučaja od gripe.

- Riječ je o starijim bolesnicima, koji nisu bili cijepljeni i kod kojih je došlo do razvoja komplikacija, odnosno, upale pluća što je dovelo, nažalost, do letalnog ishoda - iznio je dr. Avdić.

On je istaknuo da su prvi slučajevi gripe zabilježeni lani u listopadu, a da je do povećanja broja oboljelih došlo krajem prosinca te da je sada riječ o stagnaciji. Mada, poručio je, s gripom se nikada ne zna.

Kada je riječ o cijepljenju protiv gripe, u ZJZ-u su zadovoljni, iz razloga što je nadležno ministarstvo, kazao je dr. Avdić, iznašlo mogućnost i prepoznalo važnost imunizacije te je ove godine kupljeno tisuću cijepiva više.

- Međutim, sve su to relativno male brojke. Da bi stvarni efekt bio, morali bismo pokriti 10 posto stanovništva, što je veoma teško i financijski. Mnogi kupe sebi cijepivo, mnoga bogatija poduzeća to čine, odnosno, imuniziraju sami svoje radnike iz razloga što dođe do velikog broja bolovanja. Trebalo bi više cijepiva nabaviti, imunizirati zdravstvene radnike, tako da mislim da to moramo proširiti. Za sada, naša sredstva, koja imamo, uglavnom, pokrivamo stare kronične pacijente, pacijente sa slabim imunim sistemom, tako isto i djecu, a ovi ostali se snalaze samo kako znaju - rekao je dr. Avdić.