FOTO  U Galeriji Aluminij predstavljena knjiga Škaricinih putopisa po Humskoj zemlji

knjiga, matej škarica, Aluminij Mostar
Ovo živopisno djelo, za koje autor kaže kako nas poziva na ponovno putovanje Humskom zemljom, u podnaslovu ističe kako je riječ o zbirci putopisa i osvrta po Herceg-Bosni, a objavljeno je u nakladi Ramske zajednice Zagreb.

- Putopisi sabrani između ovih korica nastajali su u razdoblju duljemu od sedam godina, a svaku postaju gotovo u stopu prati i moj slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija krajolika, rađenih u tehnici ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni književni oblik izrastao iz izložbi mojih slika, održanih u Mostaru, Zagrebu, Požegi i u Zadru, te su moje slike pratiteljicama mojega pisanja koje izvrsno upotpunjuju ukupan spisateljski doživljaj - istaknuo je Škarica koji spretno i spisateljski podrobno hodi zemljopisnim prostorima Rame, neretvanskoga kraja, Mostara, zapadne i sjeverne Hercegovine, dotičući u svojim hodopisima i vrbaski kraj, Uskoplje, Bugojno, Jajce...

Dok je ocjenjivač ovoga djela, prof. dr. Antun Lučić, zaključio kako u Hercegovačkim krajolicima stvarni prizori, kao u hispanoameričkomu magijskom realizmu, poprimaju nestvarnost pa i svojstva fascinacije, njegovo je izlaganje upotpunila prof. Tina Laco, iščitavajući odabrane ulomke iz knjige, kao i odabrane pjesme ovoga svestranog autora.

- Nebitno jesu li mikrolokacije hercegovačkih i bosanskih gradova, sela, planina i pašnjaka koje golicaju autorovu znatiželju i otvaraju mu vrata iznimnomu nadahnuću, manje ili više poznate čitatelju, on nam svejedno uspijeva ponuditi neke nove priče, zgode i pripovijesti, baveći se kulturom, poviješću, imenskim korijenima, čak i geološkim posebnostima ovoga podneblja - komentirao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Inače, Matej je Škarica rođen 1981. u Mostaru, u kojemu je 2005. diplomirao novinarstvo, a 2010. magistrirao komunikologiju na poslijediplomskomu znanstvenom studiju Informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Slikarstvom se, samouko, bavi još od svršetka gimnazije, a piše pjesme, eseje, osvrte i putopise. Osim ove putopisne zbirke, autorom je još dvaju knjiga: Treće stanje Duha (2006.) i Propaganda kroz europsku povijest (2012.). Bavi se istraživanjem kulturno-povijesnoga naslijeđa i identiteta Hrvata BiH, s naglaskom na ramsko-neretvansko podneblje, otkuda vuče obiteljske korijene. Živi i radi u Zagrebu.
Aluminij Mostar