U dva mjeseca kroz Zračnu luku Mostar prošlo 457 putnika

zračna luka mostar

Naime, u mjesecu veljači kroz njena vrata prošla su 294 putnika, što je 71,9% više nego istog mjeseca prošle godine. Ukupno tijekom prva dva mjeseca 2019. godine ova zračna luka primila je 457 putnika, što predstavlja povećanje od 167,3%.
Iako se radi o povećanju koji kroz postotne iznose izgleda velikim, broj putnika koji koriste mostarsku zračnu luku još uvijek je mizeran. Već po tradiciji, mostarski aerodrom bolje rezultate bilježi u drugom dijelu godine, odnosno s početkom turističke sezone povećava se broj putnika a isti trend se nastavlja u ljetnjim mjesecima. U skladu s tim, ipak bi trebalo očekivati nešto bolje rezultate od onih prošlogodišnjih.

Pregovori s Ryanairom
Ovog ljeta, niskotarifni prijevoznik Eurowings nadogradit će kapacitete letova na svoja dva tjedna sezonska leta iz Dusseldorfa i Stuttgarta u Mostar. Letovi će se izvoditi zrakoplovima Airbus A319 sa 144 sjedišta, dok će Croatia Airlines nastaviti s dva tjedna leta za Zagreb. Kako je najavljeno rute za Njemačku bi trebale održavati do kraja ljetne sezone, odnosno do kraja listopada.
Istovremeno, kako piše specijalizirani portal exyuaviation.com menadžment Zračne luke Mostara održao je još jedan krug pregovora sa niskotarifnom kompanijom Ryanair .

Kako se može doznati, čelni ljudi mostarske zračne luke se nadaju pozitivnom ishodu ovih pregovora, a kao potencijalna odredišta koja bi trebao ‘pokriti' Ryanair se Rim, Varšava i Dublin. Kako se navodi, dvije strane već su razgovarale o potencijalnim rutama u sjedištu prijevoznika u glavnom gradu Irske.
Međutim još od 2012. godine Ryanair i Zračna luka Mostar u nekoliko navrata razgovarali su o mogućim uslugama ove kompanije. Prethodno je predlagano da ova aviokompanija uvede letove iz Charleroia, Frankfurta i Osla. U međuvremu, po procjenama Zračne luke Mostar veliki potencijal krije se u zračnim letovima koji bi povećali broj putnika kojima je krajnji cilj Međugorje kao destinacija vjerskog turizma, a oni pretežno dolaze iz Italije i Poljske.

Iz Ryanaira su više puta ponovili da je jedini njihov uvjet profitabilnost letova, što očigledno do sada nije moglo biti ispunjeno.
Direktor Zračne luke Mostar, Marin Raspudić je često puta napominjao da je glavni cilj osigurati povratak onih putnika koji su Mostar napustili tijekom rata i poslijeratnog razdoblja. Odnosno, onih koji sada koriste Dubrovnik i Split kao stanice na putu u Međugorje, te sarajevsku zračnu luku za redovne letove.
Zračna luka Mostar, nakon što je broj putnika u 2018. godini pao za 34%, pokrenula je program poticaja kako bi privukla avioprijevoznike za dolazak na mostarsku zračnu luku.
Iz mostarske Zračne luke su tada naglasili da poticaji ne narušavaju tržišno natjecanje među zračnim prijevoznicima u zračnoj luci te da se oni nude na ograničeno vremensko razdoblje na nediskriminatornoj osnovi. Program poticaja Zračne luke Mostar obuhvaća popuste za usluge rukovanja i iskrcavanja, kao i putničku taksu za trogodišnje razdoblje.

Cilj 130 tisuća putnika

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je nakon izlaska u javnost prošlogodišnjih podataka lošim rezultatima mostarske Zračne luke izjavio kako je Grad izdvojio velika novčana sredstva za subvencioniranje troškova nastalih pružanjem usluga izravnih letova niskotarifnog zrakoplovnoga prijevoznika Eurowing. Gradonačelnik Bešlić zatražio je tada od menadžmenta da izrade kratkoročni plan razvoja za 2019. i rekao kako očekuje da se u ovoj 2019. godini dosegne brojka od 130 000 putnika. Ukupni broj putnika u 2018. godini koji su koristili Zračnu luku Mostar bio je oko 30.000. Ovaj aerodrom u prošloj godini jedini u regiji imao je drastičan pad broja putnika, dok su svi drugi imali izraziti rast. Određene mjere poduzela je i Vlada Federacije BiH u čijem je proračunu za mostarski aerodrom za ovu godinu osigurano dodatnih milijun konvertibilnih maraka.

Dnevni list