U četvrtak nastavak rasprave o parkingu u Mostaru

To je odlučeno na današnjem nastavku 26. sjednice jer je većina vijećnika tek danas dobila pročišćen tekst prijedloga odluka u svezi ove tematike.

Inače, na prošloj sjednici svi vijećnici podržali su rješavanje sustava mirnog prometa na području Mostara, ali su iznijeli i mnoge primjedbe, posebice kada je riječ o visini naknada za parkiranje.

"Ovo je dobra inicijativa, ali i novi harač na teret građana", kazao je tada gradski vijećnik Nedeljko Prljeta, te dodao kako je nelogično da cijena mjesečne parkirališne karte bude skuplja od komunalnih usluga.

Prema dosadašnjem prijedlogu, postojat će tri parkirališne zone. Cijena satne parkirališne karte za I. zonu iznosit će 1,5 maraka, za II. zoni 1 marku, a za III. zonu 0,5 maraka. Cijene dnevne parkirališne karte za I. zonu iznosit će 30 maraka, za II. zonu 20 maraka, a za III. zonu 10 maraka.

Prema prijedlogu, cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare iznosit će 25 maraka za I. zonu, 15 maraka za II. zonu, te 10 maraka za III. zonu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na prošloj je sjednici istaknuo kako Mostar već duže vrijeme prati problem s parkiranjem koji je nastao zbog velikog nesrazmjera između potrebe za parkiranjem, sve većeg broja vozila i raspoloživih parkirališnih kapaciteta.

"Grad Mostar je previše izgrađen. U gradu je trenutno registrirano 40 000 vozila, a ima samo 6 500 parkirnih mjesta", kazao je Bešlić, te ocijenio kako će se rješavanjem pitanja mirujućeg prometa na području Mostara zdravije i čišće živjeti.

"Ovaj sustav pridonijet će i većoj sigurnosti, jer se, uz parkirališni, radi i sustav video nadzora u gradu, tako da će se sigurnost motornih vozila i objekata podići na višu razinu", ocijenio je Bešlić.

Gradonačelnik je napomenuo kako se sustav javnog parkinga financira od sredstava Svjetske banke u iznosu od 4 milijuna maraka, koji su operativni do lipnja ove godine te pozvao Gradsko vijeće da usvoji potrebne odluke, ali da o njima provede ozbiljnu i konstruktivnu raspravu.

(Fena)