Tužna priča oca iz Mostara kome je nevjenčana supruga ukrala sina

Prema njegovim tvrdnjama, Jana (Jonna) Holmgren, njegova nevjenčana supruga, državljanka Danske, prije nekoliko dana pobjegla je s njihovim trogodišnjim sinom Santinom.

Jana je, kaže Kremo, porukom javila iz Danske da je dijete izvela iz države uz pomoć danske policije, nakon čega je prijavio otmicu lokalnoj policiji te Ministarstvu pravde BiH, od kojeg je zatražio da pronađe način da mu se sin vrati.

- Sada mi šalje nove poruke u kojima se žali da nema gdje ni od čega da živi, iako sam upozoravao naše institucije da će se to desiti. U Mostaru sam svom sinu stvorio sve uvjete za normalan život, ali ona je bila uporna da ide u Dansku, što je i učinila, ali na nezakonit način i bez mog pristanka, jer dijete je zajedničko i ne može samo jedan roditelj odlučivati o njegovom životu - ističe Kremo.

On kaže da je ogorčen činjenicom da Bosna i Hercegovina radije štiti strane državljane nego prava njega i djeteta.

- Osjećam se pravarenim i izigranim. Ova je država zakopala moja i djetetova prava. Sada će biti mnogo teže vratiti Santinija u BiH, jer ako u Danskoj odluče da treba ostati s majkom, što je u 90 posto slučajeva, zauvijek sam ga izgubio - kaže Kremo.

Prvu grešku, ističe on, napravili su u Matičnom uredu u Mostaru, gdje nisu dozvolili da se dijete upiše u knjige, čime su stvorili uvjeti da ga majka može odvesti.

- Neću odustati od sina, tražim od Ministarsva pravde BiH da mi se Santini vrati te da se ispitaju uvjeti u kojima on sada tamo živi - napomenuo je Kremo, koji je s Janom i sinom prije pola godine došao u BiH.

Sabina Slugić iz Ministarstva pravde BiH potvrdila je da su zaprimili ovaj predmet.

- Čeka se odobrenje ministra, odnosno njegovog zamjenika, da se počne s radom na ovom slučaju - kazala je Slugić, dodavši da ovo nije prvi slučaj ovakve vrste te da trenutno rade na identičnoj prijavi iz Busovače.

Izvor: Dnevni avaz