FOTO  Tromost državnog aparata uništava najbolje gradsko poduzeće

Ovakve slike Zračne luke Mostar nisu novost već dvije godine, ali mogle bi biti i češće. Zapravo, očekivalo se kako će ove godine rasti broja putnika, ali se to ipak nije dogodilo. - Kada se sve zbroji i uzme u obzir da je kriza na vrhuncu, ipak sezona nije tako loša, može se reći da je zadovoljavajuće, piše Vecernji.ba.

Prisutan je određeni pad zaključeno s današnjim danom radi se o padu od 10 posto što znači nekoliko tisuća putnika. Trenutni broj putnika iznosi oko 46.000, što je sasvim ok, ali se ipak očekivala bolja godina - rekli su nam u Zračnoj luci Mostar.

Razlozi pada prometa

Činjenica je kako ove godine manje turista dolazi u Međugorje, ali je i činjenica kako bi mnogo više zrakoplova slijetalo u Zračnu luku Mostar da funkcionira ILS (Instrumental Landing System). Radi se opremi koja omogućava slijetanje i polijetanje u lošijim vremenskim uvjetima.

- Mi taj uređaj imamo već nekoliko godina instaliran, ali još nismo dobili upotrebnu dozvolu i čitava se priča razvukla na četiri godine. Zbog toga smo ove godine izgubili na desetke letova koji su velikim dijelom utjecali na pad prometa. Brojni apeli menadžmenta nisu urodili plodom da se status ILS-a riješi. Upravo će ovih dana menadžement imati sastanak s državnim ministrom prometa kako bi se iznašlo odgovarajuće rješenje. Brojne niskotarifne kompanije ne žele pregovarati s nama upravo zbog nepostojanja tog sustava - ističu u Zračnoj luci Mostar.

Ova najuspješnija gradska tvrtka trenutno, unatoč padu prometa, i dalje posluje iznimno uspješno. Dokaz tome su i investicije koje je Zračna luka Mostar ove godine realizirala. Prošlogodišnja rekordna godina omogućila je da Zračna luka svojim novcem krene u obnovu dijela postojeće infrastrukture i širenje postojećih kapaciteta.

- Osim malog kapaciteta putničke zgrade, malog broja parkirališta za zrakoplove, čim se dolazi na Zračnu luku Mostar može se vidjeti i problem parkirališta za autobuse, a i sam pristup zračnoj luci ostao je na poslijeratnom izgledu. Smatramo da je sada pravo vrijeme da se uključi i grad i županija i država kako bi se zračna luka digla na razinu koju zaslužuje. Trenutno stanje je nije loše, ipak i dalje imamo dobar broj putnika, ali sada je vrijeme da se zračna luka digne na višu razinu - zaključili su u Zračnoj luci Mostar.

Čekanje na dozvolu

U slučaju da se konačno riješi problem funkcioniranja ILS sustava, sigurno je kako će iduća godina za Zračnu luku Mostar biti rekordna. Znatno više zrakoplovnih kompanija bi slijetalo u Mostar, a u slučaju da lokalne i županijske vlasti pruže minimum potpore, Zračna luka bi mogla uvelike povećati svoje kapacitete. Ovo su već prepoznali neki od stranih investitora koji su u nekoliko navrata izlazili u javnost s idejama o javno- privatnom partnerstvu za Zračnu luku Mostar.

Postavlja se samo pitanje isplati li se dopustiti da stranci uđu u strukturu najbolje gradske tvrtke u Mostaru ili Grad i županija ipak mogu iznaći sredstva i sami pomoći brži razvoj najperspektivnije tvrtke na ovim prostorima. Trenutno je Zračna luka prepuštena sama sebi, a hoće li se situacija promijeniti u skoroj budućnosti, ostaje da vidimo.