Trakavica oko hotela "Ruža" u Mostaru se nastavlja

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, ulice, Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, statut, Paddy Ashdown, Mostar, hotel ruža, Mostar, Bošnjaci, statut, Mostar, Hrvati, Bošnjaci, Mostar, blokada, Mostar, izbori, sip, Mostar, Smeće, parking, Mostar, proračun, Ljubo Bešlić, Mostar, skupoća, BIH, Mostar, OHR, Mostar, Slaven Raguž, Marko Gilja

Unatoč najavama da će radovi početi na proljeće, jer su na posljednjem zasjedanju UNESCO-a ispunjene sve primjedbe stručnjaka ICOMOS-a te tako više nema pravnih prepreka za nastavak radova za dovršetak izgradnje hotela, konkretnih pomaka da bi isti uskoro mogli početi nema.

Potrebne dvije i pol godine

Navodno su za preostale radove potrebne dvije i pol godine, no kako stvari stoje, i dalje će samo kostur zgrade "krasiti" staru jezgru grada i biti dobrodošlica za tisuće turista koji godišnje posjete Mostar, umjesto elitnog hotela, koji bi plijenio poglede gostiju.

Mostar bi, ukoliko radovi ikada počnu, trebao dobiti hotel visoke kategorije koji bi u mnogome obogatio siromašne smještajne kapacitete u gradu. Također Dnevni list piše i to kako bi se objekt gradio onako kako je bio predviđeno u posljednjim nacrtima, rušenje posljednjeg kata neće biti potrebno, no neće se moći izgraditi dodatni sadržaji na krovu koji su bili predviđeni. No sve to, prema dosadašnjem tempu odvijanja situacija oko ponovnih radova, jako je daleko i ne sluti na dobro. Što se uistinu događa, koji su pravi razlozi zašto radovi još nisu počeli, iako ih ništa ne sprječava, nije poznato. Više je nego jasno da dozvola UNESCO-a za nastavak radova, koja se toliko čekala, i nije bila jedini problem u ovom slučaju.

Mnogo je još 'mračnih tajni' u igri koje ne dopuštaju da Mostar dobije hotel po kojem je nekada bio prepoznatljiv.

Prema riječima

Semina Temima, zamjenika direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, izgradnja hotela "Ruža" je od velikog značaja kako za turizam, tako i za same građane Mostara, no ni on nema informaciju da bi radovi uskoro mogli početi.

Od velikog značaja

Kada je tek izgrađen hotel "Ruža", imidž grada Mostara se mnogo izmijenio, možete zamisliti koliko bih tek sada doprinijela njegova ponovna izgradnja. Puštanje u funkciju hotela s tolikim smještajnim kapacitetom i pratećim sadržajima u samoj jezgri starog grada bi mnogo doprinijelo turističkoj sezoni i njezinom razvoju, automatski bi se povećao broj produženih boravaka, što je iznimno bitno za turizam, kazao je Temim. Posebno je naglasio kako bi se konačno promijenio taj pri dojam pri ulasku u zonu UNESCO-a, to ruglo koji već godinama kvari izgled i ugled grada.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list