Tradicionalno blago: Mađarski državni plesni ansambl u Kosači

mađarski ples
mađarski ples

Jedan od ciljeva Tjedna mađarske kulture da svoju državu prikažu kao modernu, kreativnu državu koja ide u korak sa suvremenim kulturnim tijekovima, ali da ujedno i poštuje, njeguje svoje tradicionalne vrijednosti, poštujući kulturnu baštinu i drugih naroda.

Simbol projekta, u organizaciji Veleposlanstva Mađarske, je ptica oivičena krugom, a motiv crveno-zelene ptice upućuje na šaroliku mađarsku kulturu, dok žuto-plavi krug oko ptice predstavlja državu domaćina - Bosnu i Hercegovinu.

Mađarski državni folklorni ansambl, folklorni ansambl broj jedan u Mađarskoj, osnovan je 1951. godine s ciljem prikupljanja, čuvanja i prezentiranja blaga mađarskog folklora. Raznovrstan repertoar Mađarskog državnog folklornog ansambla učinio ga je jednim od najuspješnijih svjetskih ansambala: tijekom šesto godina postojanja Ansambl je nastupao u 53 zemlje na četiri kontinenta i zabavljao više od 9 milijuna ljudi. Repertoar Ansambla sastoji se od autentičnih i suvremenih predstava.

Ovaj program daje poštovanje i Kodály Zoltánu, svjetski poznatom kompozitoru, muzikologu i pedagogu. U mađarskoj ozračju možete pratiti radosti i tuge, kao i rituale blagdana i svakodnevnog života. Ovu produkciju karakteriziraju bogato zasjenjene lirsko-asocijativne slike, scenski događaji, razigrane varijacije prostornih i vremenskih planova.
Mađarska se ovih dana okreće prema BiH kako bi građanima ponudila i pokazala dijelove svoje kulturne riznice i to radi iskreno, otvorenog srca.

Ulaz je slobodan!