Tko upravlja Mostarom: Hoće li proračun za 2014. u Mostaru nametnuti OHR?

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
...usvojio proračun za 2013., postavlja se pitanje što će biti u 2014. godini od koje u Mostaru svi strahuju.

Naime, po novom zakonu, koji su usvojila oba doma Parlamenta u Federaciji BiH, proračun ne mogu donijeti ni načelnik ni gradonačelnik, a Mostar ni dalje nema Gradsko vijeće niti ikakve naznake da će ga uskoro dobiti, tako da bi proračun mogao ove godine nametnuti sam OHR, koji je, kako kažu političari, od Mostara i napravio grad slučaj.

Tko će usvojiti proračun?

U Mostaru je isključivo u pitanju politika i dok se god ne dogovore političke stranke koje participiraju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, neće biti rješenja za prosperitet te će se preko Mostara prelamati velike političke igre, zajednički je stav političara iz grada na Neretvi.
Svi drže da građani Mostara zaslužuju konačno uređen grad, ali model za to još nije nitko pronašao. Gradski vijećnici kojima je mandat istekao tvrde da su u kontaktu i da su spremni okupiti se za dogovore, ali im se to ne omogućava te da Mostarom upravljaju velike politike i da će o njegovoj sudbini odlučiti OHR, a vjeruju da je 2014. godina za Mostar sudbonosna.
- Sigurno je da će se 2013. godina u Mostaru pamtiti kao jedna od najtežih godina i da će se u 2014. morati dogoditi velike promjene jer sasvim je sigurno da stanje koje sada vlada više nije održivo, kazao je predsjednik Kluba Bošnjaka Salem Marić kriveći za to OHR.
- Planovi OHR-a i HDZ-a nisu nimalo dobri za građane Mostara, posebno ne za Bošnjake koji po prvi put u svojoj povijesti i povijesti Mostara nemaju nikakvog utjecaja na vlast u svome gradu, kazao je Marić. Ako OHR nastavi s takvim ponašanjem, kaže on, ne vjeruje da će se u Mostaru održati ni izbori koji se najavljuju za listopad s općim izborima.
Međutim, do izbora treba riješiti pitanje proračuna i, kako tvrdi, najbezbolnije bi bilo za sve građane da se to uradi po modelu koji i priliči jednom gradu kakav Mostar treba biti.
- Prošle godine proračun je nametnuo gradonačelnik, a ove godine, po novom zakonu, to ni on ne može, tako da nema tko nego OHR, ustvrdio je Marić.
Jedino sad preostaje, kako kaže, da visoki predstavnik ponovno da odobrenje za rad Gradskog vijeća ili prepusti ovlasti gradonačelniku kao i prošle godine.
Produžavanje agonije i nezdrave situacije koja je zavladala Mostarom nedopustivim i pogubnim za sve građane smatra i bivši predsjednik Kluba Srba u Gradskom vijeću Grada Mostara Nedjeljko Prljeta.

Različita mišljenja

- Dok ne počne raditi Gradsko vijeće Grada Mostara neće biti nikakvih investicija ni razvoja gospodarstva, što je zabrinjavajuće, kazao je Prljeta svjestan da će se osjetiti još veće teškoće u Mostaru ako se ozbiljno ne pristupi rješavanju pitanja u gradu na Neretvi. Vladanje jednog čovjeka cijelim gradom, kako kaže, zaista je opasno, a posebno kad je u pitanju Mostar koji je inače po koječemu specifičan.
- Gradonačelnik je prilikom donošenja proračuna za 2013. godinu zanemario potrebe projekata koje je Gradsko vijeće ocijenilo valjanim za rad i za donošenje prihoda, kaže Prljeta.
No, bivši gradski vijećnik iz HDZ-a BiH Mladen Čabrilo ne vidi razlog zbog kojeg proračun i ove godine ne bi donio gradonačelnik Ljubo Bešlić, jer je to do održavanja izbora, kako tvrdi, jedina ispravna opcija.
- Onaj tko je imao pravo proglasiti proračun za 2013. godinu, ima pravo proglasiti ga i za 2014. jer je tako odlučio Ustavni sud. Što se tiče formiranja novog Gradskog vijeća Grada Mostara čiji je rad ukinuo visoki predstavnik, jasno je da se ne može formirati dok se ne održe novi izbori, poručio je Čabrilo, te istaknuo kako je Mostar specifičan grad po svemu.

Dnevni list