TKO ŠTO GRADI U MOSTARU? HP Investing, A3 i Hering imaju najviše posla

Titov most u Mostaru

Uglavnom se radi o projektima koje financiraju privatnici ili više razine vlasti. To se ne može reći za projekte čiji je investitor Grad Mostar, koji se zbog nedostatka novca jako sporo izgrađuju.

Grad u dubiozama

Najveće projekte u Mostaru izgrađuju HP Investing i Hering, građevinske tvrtke u vlasništvu Hasana Pekušića i Ladislava Bevande.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list

HP Investing je nedavno započeo i posao prve faze izgradnje zatvora u Jasenici vrijedne 3,2 milijuna maraka, pored toga radi i na izgradnji kanalizacijskog pročistača od Avijatičkog mosta do Čekrka koji iznosi 3,4 milijuna, te na Gradskoj vijećnici, projektu vrijednom 3 milijuna maraka.

Most Avenija - Sutina, sportska dvorana i zgrade u Šantićevoj ulici su projekti koje izvodi Hering. No, zbog "propuha" u gradskoj blagajni se katastrofalno sporo provode. Pored toga, Hering od sredine listopada izvodi građevinske radove i na Španjolskom trgu, za što su osigurani novci.

Kad je riječ o ostalim građevinskim tvrtkama, najbolje stoji A3 iz Širokog Brijega, koji gradi Mepasov centar vrijedan 50 milijuna maraka. Koliko za radove dobiva A3, potpuno je nepoznato, jer se radi o privatnoj investiciji. Osim toga, A3 izvodi radove i na zgradi Onkologije na SKB-u Mostar, a projekt se financira preko Saudijskog fonda. 

Privatne investicije

Drugi projekt koji se u Mostaru financira preko tog kredita je izgradnja bolnice za pedijatriju, ginekologiju i neonatologiju na RMC-u "Dr. Safet Mujić", a posao je dobio  konzorcij Amitea, Izgradnja "Tojaga", Rad i Elko-Marić. Konzorcij je dobio posao s ponudom koja je iznosila 6,191.576 maraka, a na kraju će za izvođenje radova naplatiti ukupno 6.799. 652 marke.

Kad je riječ o ostalim investicijama, one su uglavnom privatne poput izgradnje velikog Studentskog centra i Autobusnog kolodvora u Vukovarskoj ulici, koji gradi Dinko Slezak, vlasnik Interinvesta. Projekt je vrijedan 28 milijuna maraka, a radove izvode Interinvest i Građevinar.