Tko se još brine za Simfonijski orkestar Mostar?!

orkestar
Tih godina orkestar je brojao 40 članova, a danas ih ima samo 7 aktivnih.


"Ovo što danas imamo nije Simfonijski orkestar nego njegova podloga", izjavio je Darko Nikolić, direktor orkestra. Osnovni problemi su: nedostatak glazbenika jer je za orkestar potrebno 40-ak članova te nedostatak financijskih sredstava. Kultura je osobna karta svakog naroda i države.

"Mostar neće postati grad ako nema kazalište, knjižnice, Simfonijski orkestar, to su mjerila Europe", kazao je Nikolić.
Kada se reže proračun, prvo se polazi od kulture. Sve kulturne ustanove imaju alternativu npr. Narodno kazalište-Narodno pozorište, samo Simfonijski orkestar nema alternativu. Potrebna je veća uključenost Grada i županije kako bi se Simfonijskom orkestru Mostar vratila stara slava.

Osim nedostatka glazbenika i financijskih sredstava, dodatni problem je i prostor u kojem je smješten Simfonijski orkestar. Prije su bili smještenu u zgradi blizu hotela Ruže. Nažalost, tijekom rata prve granate su pale na tu zgradu. Danas je zgrada obnovljena, međutim tek se treba vidjeti tko je u tim prostorijama i hoće li se u te prostorije ponovno useliti glazbenici iz Simfonijskog orkestra. Orkestar je trenutačno  podstanar u domu Herceg Stjepan Kosače.
Nikolić je izuzetno ponosan na dirigenta Damira Bunozu i don Dragana Filipovića.
"Damir Bunoza je pun entuzijazma i radišnosti, a izuzetno plodno suradnju imali smo s don Draganom Filipovićem, nažalost ljudi u Mostaru nisu svjesni koga imaju", kazao je Nikolić.

Usprkos svim problemima, Nikolić je optimist te vjeruje da će Simfonijski orkestar zauzeti mjesto koje i zaslužuje, privući mlade talentirane glazbenike. Jer nažalost sve više mladih talentiranih glazbenika odlaze iz Mostara u Zagreb ili Sarajevo.

pogled.ba