Tko je ukrao Božić gradu Mostaru?

Božić neće ove godine doći u Mostar, bar ne na njegove ulice, jer su tako odlučile gradske vlasti. Nakon što je Grinč uspio ukrasti Božić, na svu sreću samo nakratko i samo na filmu, to je uspjelo i gradu Mostaru koji i ovim potezom pokazuje da je sve manje grad.

Na ulazu u 2011. godinu kada se priča o blagdanima u svemiru i za što se izdvajaju enormne svote novca, grad Mostar je odlučio izaći iz globalne recesije tako što će uštedjeti nekih pedesetak tisuća maraka koliko bi koštalo blagdansko kićenje grada. Prethodnih godina se štedjelo na kulturi, sportu, pa evo dođe red i na blagdanske ukrase. Nekada davno, još u prošlom stoljeću prije nego je zli visoki predstavnik ujedinio dva grada na Neretvi u jedan, Božić je dolazio u punom sjaju u Mostar. Pozadina svega možda leži i u tome što jedan dio grada slavi Božić, drugi ne i čim nema kompromisa između dvije strane nema ni dogovora ni o bilo kojem pitanju. Zbog svega toga jedino ispaštaju građani Mostara koji će izgleda morati svoju djecu odvesti u Čapljinu, Široki ili neki treći grad u okruženju da vide ukrašeno Božićno drvce, a kada već odu u te gradove mogu svojoj djeci pokazati sportsku dvoranu i kino koje nisu u prilici vidjeti u svom gradu.

Mostar tako još jednom postaje talac politike sa dvije strane grada i ući će u 2011. u mraku u kakvom se nalazi svih ovih godina od prisilnog ujedinjenja i nametanja statuta koji je ovih dana opet u centru pozornosti zbog odluke Ustavnog suda o njegovom mijenjanju . Taj mrak će dobro doći lopovima i kriminalcima sa obije strane grada da otuđe još ponešto ne strahujući da će za svoja nedjela nekome i odgovarati.


Građani Mostara se sa pravom pitaju tko im krade Božić i zašto se u njihovom gradu taj najveći katolički blagdan ne obilježava kao svuda na svijetu. Ne sumnjamo da će građani samoinicijativno kao i do sada okititi svoja dvorišta, balkone, poslovne prostore i prozore , te tako dostojanstveno obilježili svoj blagdan u miru kada već ne mogu u blagostanju. Božić je svuda na svijetu blagdan svjetlosti osim u Mostaru koji svu svoju tamu prenosi i na taj najradosniji dan u godini za većinu njegovih žitelja.
Do nekog novog Božića u normalnom gradu ostaje nam na televiziji gledati kako normalni gradovi slave blagdane kojih se ne stide i koje im nitko ne smije ukinuti i zabraniti...

Ja sanjam kako snijeg pada
i odmah tužan postanem
jer kraj stare škole
gdje se mladi vole
nisam tebe pronašao ja...

hercegovina.info