FOTO/VIDEO  Mostar: Uhićene dvije osobe koje su podmetale požare

Vjetar i visoke temperature uzrokuju nove požare na području Hercegovačko-neretvanske županije. Helikopteri oružanih snaga i danas pomažu vatrogasnim jedinicama na ovom području, javlja novinarka "Al Jazeere" Arduana Kurić.

Braneći svoje domove od vatre, mještani sela Kuti petu noć su proveli budni.

Ponoć je prošla, a starica Muškija Ćibo ne smije na počinak. Vatra iznad sela Spiljani, nadomak Konjica već je prijetila zahvatiti njen skromni dom.

"Bila je evo dovde došla", rekla je Ćibo i dodala da su je zaustavili ljudi koje ne zna. "Da znam tko su, točno bi im janje ispekla", kazuje Ćibo.

S druge strane sela još jedan požar. Mještani ne brinu da li će vatra zahvatiti tvornicu streljiva, koja se nalazi u podnožju vatrom zahvaćenog područja, jer je put do tvornice prepriječen hladnom Neretvom.

Već petu noć sna nije bilo ni u selu Kuti kod Mostara. U odnosu na prethodna dva dana, kada se vatra spustila do samih kuća, situacija je jutros znatno bolja. Ipak se ne može reći da je požar na ovom području pod kontrolom.

Selma Omanović, mještanka sela Kuti je za "Al Jazeeru" rekla: "Ako se požar spusti niz ovu kotlinu u opasnosti je i ovo naselje do nas."

Trojica vatrogasaca u jutarnjim satima dežuraju u Kutima. Čeka se i helikopter Oružanih snaga.

"Vidite vi kakav je ovo teren. Bez njih mi ne možemo ništa", izjavio je zapovjednik Vatrogasne jedince Mostar Mujo Ćorić.

Ćorić kaže da je vozilo kojim odlaze na teren starije od njega, a ni oprema za gašenje nije novijeg datuma.

"Skromnu opremu koju ima Vatrogasna jedinica iz Mostara, dijeli s mještanima sela Kuti. Kuće se brane zahvaljujući ovim starim naprtnjačama", kaže Kurić.

Iako naprtnjače nisu od velike pomoći, Mustafa Omanović kaže da su seljani zahvalni vatrogascima i na tome. Omanović, kao i ostali mještani sela Kuti, sumnja da je uzrok požara ljudski faktor.

"Sigurno to. Devedeset posto. Dan je bio lijep nije bilo grmljavina i najednom dim gore. A i neki očevici kažu da su čuli pucnje a kasnije se pojavila vatra", kaže Omanović.