Tko će biti novi rektor Sveučilišta u Mostaru?

dr. sc. Zoran Tomić , Filozofski fakultet, dr. sc. Zoran Tomić , knjiga, Mostar, sveučilište, Zoran Tomić
Rektor mostarskog Sveučilišta se bira iz reda redovitih profesora Sveučilišta na razdoblje od četiri godine. Naš izvor tvrdi da će prijave kandidata biti otvorene ovih dana i da će izbor novog rektora biti okončan vrlo brzo.

Odlazi Ljerka Ostojić

Kako Dnevni list neslužbeno doznaje iz izvora bliskih političkim kuloarima i rukovodećim ljudima ove mostarske akademske institucije , sve su prilike da aktualna rektorica prof.dr.sc. Ljerka Ostojić broji zadnje dane na mjestu prvog čovjeka mostarskog Sveučilišta.

Kako saznajemo, rektorici Ostojić ističe mandat a također postoje, zbog rastezljivih tumačenja propisa, i dvostruka tumačenja da li se ona uopće može kandidirati za još jedan ciklus na mjestu prvog čovjeka Sveučilišta u Mostaru. Navodno, jedna od prepreka su i njene godine koje joj ne idu u prilog, a nipolitički krugovi nisu baš najsretniji s urađenim u njenom mandatu.

Saznajemo da veće šanse u utrci za nasljednika Ljerke Ostojić na mjestu rektora ima nekoliko kandidata, ali također ne nedostaje ni onih koji imaju visoke ambicije, ali baš ne uživaju, kada su ovakvi izbori u pitanju, uvijek potrebnu političku podršku. Nekima je to, po tvrdnjama izvora Dnevnog lista i javno rečeno, pa su se odlučili suzdržati i od samog podnošenja prijave na natječaj.

Izbor novog rektora, smatraju dobri poznavatelji prilika unutar HDZ-a, iako se odvija bez većih javnih tenzija, mogao bi čak imati i utjecaja na buduća kadrovska rješenja čak i za sami HDZ BiH.

Najveće šanse Zoranu Tomiću

Jedan od kandidata kojima se daju najveće šanse je svakako prof.dr. sc. Zoran Tomić, aktualni dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji kako tvrde dobro upućeni izvori, uživa i neskrivenu potporu samog vrha HDZ BiH, kao i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Druga kandidatkinja koja se spominje kao moguća nasljednica Ljerke Ostojić jest prof.dr.sc. Mila Gadžić, koja se trenutno nalazi na dužnosti dekanice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a također je vežu dobre prijateljske i nekadašnje poslovne veze s prvim čovjekom HDZ-a BiH.

Kao treći mogući rektor Sveučilišta u Mostaru spominje se i prof. dr.sc. Ivo Čolak, redoviti profesor na Građevinskom fakultetu koje se trenutno nalazi na poziciji prorektora za znanost i razvitak Sveučilišta u Mostaru. Ujedno je i jedan od najbližih suradnika sadašnje rektorice Ljerke Ostojić. Čolak se i ranije kandidirao za ovu poziciju, ali do sada nije imao uspjeha u tim pokušajima.

Iako smo pokušali saznati nešto više o izboru novog rektora Sveučilišta u Mostaru, rečeno nam je da se za konačnu odluku čeka „odlučujući mig s pravog mjesta", te da će se puno više znati onog trenutka kada Povjerenstvo za izbor rektora javno obznani tko su prijavljeni kandidati.

Odluka o novom rektoru se ipak neformalno donosi izvan krugova akademske zajednice i očekuje se da će se suptilnim političkim pristupom i metodama „riješiti pitanje" čelnog čovjeka mostarskog Sveučilišta. Po informacijama kojima raspolaže Dnevni list moguće je čak da na kraju bude samo jedan prijavljeni kandidat, a tu nedvojbeno najveće šanse ipak ima Zoran Tomić.

Piše: G.S. , [email protected]