Tisuće vjernika danas ide na Hum

Riječ je o velikom hodočašću koje već dugi niz godina okuplja na tisuće vjernika ne samo iz Mostara, nego i čitave Hercegovine, koji se na jedinstven način požrtvovano pripremaju za dolazak najvažnijeg katoličkog blagdana - Uskrsa.

Križni put počet će u 15 sati ispred prve postaje podno Huma, a prevodit će ga biskup Ratko Perić uz mnogobrojne mlade svećenike.

Iako ove godine, za razliku od prethodnih, neće biti organiziran prijevoz do podnožja Huma, sudeći po iskustvima iz prethodnih godina, i ove godine se očekuje iznimno veliki broj hodočasnika.

Treba napomenuti kako ovog dana nema svetih misnih slavlja. Umjesto njih, u svim župnim crkvama vršit će se obred Velikog petka. Obred se sastoji od tri djela, a to je čitanje ili pjevanje muke Kristove, ljubljenje križa i obred svete pričesti bez misnog slavlja.

Isti počinje u 18 sati. Pored žrtve koje vjernici mogu napraviti prisustvujući križnom putu Veliki petak je također dan za post.

Sutra je treći dan vazmenog trodnevlja kada se obilježava dan Kristovog počivanja u grobu i dan iščekivanja Spasiteljeva uskrsnuća. Tada će se u župnim crkvama slaviti sveta misa bdijenja koja inače počinje u predvečerje. Na sami Uskrs svete mise će se slaviti prema ustaljenom nedjeljnom rasporedu, Dnevni list.