Telemach još nije odlučio hoće li Mostarci večeras moći gledati utakmicu Dinamo - Real

I napokon - dočekali. No, onima u Mostaru, koji su utakmicu planirali gledati preko malih ekrana, kao velika pljuska došla je vijest da će tvrtka Telemach, kojoj se nedavno pripojio mostarski kabelski operater Monet - jednostavno isključiti signal HRT-a 2 za vrijeme večerašnje utakmice.

I ne samo njima. Ogorčeni su redom svi Hrvati, jer to vide kao novu medijsku blokadu za najmalobrojniji narod u BiH.

Tragom te vijesti kontaktirali smo Telemach u Sarajevu, a jedna od Telemachovim službenica koja nam se javila na telefon kazala je kako se, ustvari, još ne zna hoće li na području Mostara, uistinu, doći do zatamnjenja slike za vrijeme maksimirske utakmice.

- S obzirom na to da smo imali velik broj poziva samih korisnika o mogućnosti gledanja večerašnje utakmice, poslali smo upit Upravi i čekamo konačni odgovor. Do večeras se neće znati hoće li, ili neće biti utakmice - kazala je kratko za Dnevnik.ba službenica u Telemachu.

25-godišnji Zvonimir Marić ne može vjerovati da će se 'crni scenarij' obistiniti.

- Otkako znam za sebe, navijam za Dinamo. Ne znam što ću bude li zatamnjenja slike večeras. Nas Hrvate očito nitko ništa ne pita - kaže.

Marko Šunjić je, u slučaju gašenja signala HRT-a 2 za vrijeme utakmice, bolje prošao:

- Idem u Čitluk kod prijatelja, tamo se normalno i bez kabelske mogu 'hvatati' svi hrvatski programi. Ali, to nije rješenje...

Gradski odbor HDZ-a 1990. pozvao je na raskidanje ugovora i bojkot operatera kabelske televizije - tvrtke Telemach i sarajevskih medija. U priopćenju za javnost, između ostaloga, ističu:

- Smatramo da je ovo kap koja je prelila čašu. Istina radi se o sportskom događaju, ali simbolika gašenja signala baš u trenutku odigravanja utakmice je ogromna. Da stvar bude teža, BHT u isto vrijeme prenosi utakmicu Manchester City - Napoli radi Edina Džeke.

Smatramo da je dosta šutnje hrvatskoga naroda i inertnosti naših čelnika koji sve ovo dopuštaju. S toga ovim putem pozivamo sve korisnike Telemacha na nepotpisivanje i raskid ugovora s ovim operaterom, zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača, ukoliko uistinu ukinu signal HRT-a 2 za vrijeme utakmice, kao i bojkotiranja plaćanja RTV pristojbe (za one koji je plaćaju) - stoji, među ostalim, u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a 1990.

(I. Brkić-Ćubela, Dnevnik.ba)