Talijani pomažu zaštitu mostarske trešnje

trešnja, poslovniportal.ba, Raimondo de Cardone, trešnje, voće, top 10 zdravih namirnica, namirnice umjesto tableta, trešnje, voće, razlozi, trešnja, sajam trešnje
Po riječima talijanskoga veleposlanika u BiH Raimonda de Cardone, talijansko ministarstvo vanjskih poslova u ovom projektu sudjelovalo je s 1.650.000 eura, a vrijednst cijelog projekta iznosi 3 milijuna eura.  

On je napomenuo da je ovo samo dio jednoga generalnog i dugoročnoga projekta valorizacije tradicionalnih proizvoda i generalno lokalnih resursa koji prelaze granice BiH, u koje talijansko ministarstvo vanjskih poslova ulaže više od 11 milijuna eura prenosi poslovni portal ba.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je primio i službeno Strategiju valorizacije trešnje Alice, kazao je kako se spomenutim projektom željelo uraditi nešto na prepoznatljivosti autohtonih proizvoda, budući da ih je ostalo vrlo malo i da je većina današnjih proizvoda genetski modificirana. 

Bešlić je izrazio nadu kako će ovakvi, tradicionalni proizvodi biti sve više traženi i kako će u budućnosti imati ekonomsku opravdanost ulaganja.

Prof. dr. Hamid Čustović s Poljoprivredno-prehrambenoga fakulteta rekao je tijekom izlaganja o strategiji valorizacije trešnje Alice kako postoji niz postupaka i određenih znanja koji su potrebni da bi se proizvod proglasio tipičnim, karakterističnim, da bi dobio svoju etiketu i svoj znak i ušao u lanac tipičnih proizvoda, koji bi onda otvorio mogućnost tržišne valorizacije i promocije.

MIšljenja je kako bez jačanja svijesti i potrebe ljudi koji bi se bavili promicanjem autohtonosti, važnost tih postupaka ne bi mogla dati nikakav rezultat.

U sklopu ovog projekta, otvoren je u Starom gradu Centar za promociju tipičnih proizvoda s teritorija Hercegovine koji vodi Udruženje "Okusi Hercegovinu".