Tajne mostarskog zatvora: Drogu našli ženi među nogama, šta se događa u “ljubavnoj sobi”

Ako je suditi prema jelovniku, zatvorenici nimalo ne oskudijevaju. U ponudi su paštete, kajgana, ćufteta, gulaš, bataci, restovani krompir i slično. Komfora im, također, ne nedostaje, pa tako, uz ono što im zatvor nudi - od TV-a, kablovske, biblioteke, informatičke sobe, teretane, u ćelije mogu unijeti i svoj namještaj po želji.

- Pojedini koji pišu memoare, poput Glavaša i Ilijaševića, mogu dobiti i laptop - otkriva direktor Kaznenopopravnog zavoda Mostar Romeo Zelenika.

U stalnom su kontaktu i s obitelji i prijateljima, i to posjetama koje ostvaruju dva puta tjedno.

- Jednom mjesečno imaju pravo i na tzv. ljubavno gnijezdo, u kojem se druže sa suprugama ili djevojkama i do pet sati - kaže Zelenika.

Uprkos svemu, malo njih pokazuje pokajanje za učinjeno.

- Većinom smatraju da su dobili nezasluženu kaznu, kriv im je sud, policija... svi osim njih samih - ističe on.

Najteže pedofilima

Rijetki su slučajevi izazivanja međusobnih tuča, kao i napada na službene osobe, napominje Zelenika, a najteži problemi koje prave uglavnom se svode na pokušaje unošenja droge i tableta te priručnih bodeža, mobitela i slično.

- Pokušavaju ih unijeti u svemu, hrani, odjeći, obući... Imali smo slučaj kada je supruga mužu donijela drogu u vagini te ispod jezika - kaže Zelenika.

U zatvoru je, ističe on, najteže pedofilima.

- Njih niko ne voli i svi ih maltretiraju - ističe Zelenika.

Najduže kazne

Marko Radić Maka izlazi 2027.
Damir Brekalo izlazi 2026.
Dragan Šunjić izlazi 2022.
Zijad Kurtović izlazi 2020.
Dominik Ilijašević Como izlazi 2019.
Branimir Glavaš izlazi 2017.

Slučajno obuo tene u kojima je bila pila!?

Zelenika ističe da se događa da, iako im porodica i prijatelji pokušavaju unijeti zabranjene predmete, zatvorenici ucjenjuju i vrše pritisak na druge zatvorenike koji izlaze na vikend.

- Prilikom jednog dolaska s vikenda zatvorenik je pokušao u tenama unijeti pilu. Kada smo ga pitali zašto je to uradio, kazao nam je da je slučajno obuo bratovljeve tene te da nije znao da je pila tu. Imamo i dosta slučajeva da im s ulice pokušavaju u sobu dobaciti paketiće ili predmete - kaže on.

Izvor: Dnevni avaz