SVJETSKI DAN RADIJA Julija Gubeljić za hercegovina.info: Radio ima dušu i on je moja prva ljubav

Julija Gubeljić
Hercegovina.info

Svjetski je dan radija - radijske postaje, urednici i radijski novinari slave svoj dan. Iako je prva radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati prije 100 godina – davne 1920., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Svjetski dan radija je spomen je to na početak emitiranja radija Ujedinjenih naroda koji je porukom ‘Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta’, počeo s programom 13. veljače 1946. godine.

“Radio mi daje bliskost s publikom/slušateljstvom. Kada im se obraćam, gotovo da ih osjećam tu sa sobom, a nerijetko i jesmo zajedno na telefonskoj liniji u ili izvan etera. Na radiju se radi uz glazbu, a uz nju radite spontanije i lakše”, rekla je u razgovoru za hercegovina.info Julija Gubeljić, urednica i radijska voditeljica na Radiju Herceg-Bosne.

U stotinu godina postojanja radio je postao dijelom svakog doma. Desetljećima se populacije uz radijski program informiraju, zabavljaju i uče, a i nakon pojava televizije i interneta, ovaj medij ne gubi na značaju.

“On ima svoje slušateljstvo u domovima, uredima, kafićima, automobilima…Ono što ga karakterizira je da ‘radio ima dušu’. Moje kolege i ja slušateljstvu ne prenosimo samo ‘golu informaciju’ nego smo u mogućnost prenijeti i svoje emocije”, naglašava Gubeljić za hercegovina.info.

Novinarka koja je radila za više medijskih kuća u Hercegovini svoj profesionalni razvoj je počela 1993. godine na Radiju Ljubuški.

“Imam 27 godina iskustva rada u medijima, od toga na radiju 20 godina. Zahvalna sam na prilici koja mi je pružena na Radiju Ljubuški, a nakon rada za više televizijskih kuća već sam deset godina na Radiju Herceg-Bosne. U povodu današnjeg Svjetskog dana radija poželjela bi da mirovinu dočekam na ovome poslu”, komentirala je iskusna novinarka i voditeljica.

U medijskom svijetu za nju je radio prva i najveća ljubav, a kako sama ističe danas radi sa istim žarom kao što je činila na početku svoje novinarske karijere.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.