Svjetska banka Mostar smatra najgorim gradom za poslovanje

Prosječan trošak osnivanja poduzeća smanjen je s 22 posto u 2008. na 13 posto prosječnog dohotka po stanovniku u prošloj godini, zaključili su autori studije koja je obuhvatila 22 grada u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Moldovi, Crnoj Gori i Srbiji. Izvješće je fokusirano na regulativu osnivanja poduzeća, dobivanja građevinske dozvole, registriranja imovine i trgovačkog prava.

Svjetska banka je utvrdila kako je prosječno vrijeme potrebno za dobivanje građevinskih dozvola i registraciju imovine smanjeno za više od jednog mjeseca. Nijedan grad nije zabilježio dobre rezultate u svim promatranim kategorijama, ali se Nikšić (Crna Gora) izdvaja jednostavnom procedurom dobivanja građevinskih dozvola dok je u Balgiju i Chsinauu (Moldova) najlakše prebaciti imovinu na drugog nositelja. Skopje i Banja Luka najviše su napredovali u reformama poslovne regulative na svim područjima.

Na drugoj strani ljestvice, najteže je osnovati poduzeće u glavnom gradu Kosova Prištini, te registrirati imovinu u Mostaru odnosno izboriti prava iz ugovora u domeni trgovačkog prava u Prizrenu prenosi Poslovni portal ba.

Najviše problema s dobivanjem građevinskih dozvola poduzeća imaju u glavnom gradu Srbije Beogradu, pokazala je studija.

U nekim su kategorijama gradovi u regiji jugoistočne Europe izjednačeni s najboljima. Tako je Skopje pojednostavilo proces osnivanja poduzeća uspostavom one-stop shopa i zauzelo peto mjesto u svijetu na tom području. Informatizacija i posredovanje u sporovima znatno su poboljšali efikasnost trgovačkih sudova u Zrenjaninu (Srbija), gdje se sada poštivanje ugovora jamči u podjednako kratkom roku kao i u SAD-u, zaključuju u Svjetskoj banci.

Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS, koja je nazočila predstavljanju izvješća, rekala je Nezavisnim novinama kako su, zbirno gledajući, vlade na različitim razinama vlasti provele ukupno 48 reformi. Unatoč tome, Banjaluka, Sarajevo i Mostar su na ljestvici, u odnosu na prošlo izvješće iz 2008. godine, u većini ocjenjivanih kategorija, pretekli samo kosovske "predstavnike" - Prištinu i Prizren, dok bolju regionalnu poziciju zauzimaju samo u izdavanju građevinskih dozvola.

U Mostaru je najteže i najskuplje registrovati vlasništvo sa protraćenim vremenom od skoro četiri mjeseca (skraćeno sa ranijih 145 na 117 dana), isto kao i kod dobijanja građevinskih dozvola za koju je potrebno čak godinu i po dana. Iako je loše rangirano, istraživači ukazuju da je Sarajevo napredak ostvarilo u skraćenju perioda upisa nepokretnosti sa 331 dana iz 2008. godine na 33 dana u 2011, zahvaljujući tome što su grunt i katastar potpuno digitalizovani.
Beograd najteži za započeti gradnju