FOTO  Sveučilište u Mostaru: Stručni skup povodom Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama

knjiznica
... svjesnosti o knjižnicama, kao dio aktivnosti ERASMUS + projekta „Library Network Support Services: modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services". Prema riječima koordinatora projekta Štefice Dodig i Josipa Šimića, cilj organizacije Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama je ukazati na važnost knjižnica u području cjeloživotnog učenja i izgradnje društva znanja.

Pozdravni govor nazočnima u ime Sveučilišta u Mostaru održala je prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. Sanja Bijakšić.

Prvo predavanje je održala Frida Bišćan, savjetnica za školske knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, koja je predstavila mrežu i usluge te primjere dobre prakse. Nakon toga predavanje i radionicu na temu "Bibliotečko-informacioni sustavi - COBISS.BH i E-CRIS.BH" su održale predstavnice iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu Nevenka Hajdarević i Dženana Tuzlak iz odjela Virtualna biblioteka BiH te Marija Smiljanić sa Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru.

Vrlo zanimljivo predavanje održao je dr. sc. Ratko Knežević na temu "Mobilne knjižnice ili Bibliobus - od ideje do realizacije", u okviru kojega je predstavio primjer realizacije zajedničkog projekta kroz IPA program prekogranične suradnje Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac, Hrvatska i Javne ustanove Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, BiH i ukazao na smjernice za apliciranje i kreiranje EU projekata vezano za knjižnice.

Na kraju samog skupa sudionicima su podijeljene stručne IFLA publikacije prevedene na hrvatski jezik i promotivni materijal.