Sveučilište u Mostaru Na Filozofskom fakultetu otvoren Kabinet za ruski jezik

Sveučilište Mostar, Sve je bio dobar san

Otvorenje je organizirano u sklopu radnoga posjeta veleposlanika Ruske Federacije u BiH Petera Ivancova Filozofskom fakultetu i Rektoratu Sveučilišta u Mostaru.
Rektor SUM-a i predsjedavajući Rektorske konferencije BiH prof. dr. Zoran Tomić naglašava kako ovakva suradnja ima veliki značaj u akademskoj suradnji, te u znanstveno-istraživačkim mogućnostima koje ona nudi, kao i razmjeni sveučilišnih profesora, studenata i sudjelovanja na brojnim konferencijama. „Kako bi bili građani svijeta, moramo poznavati ruski jezik i kulturu", rekao je prof. Tomić referirajući se na globalni značaj Rusije, na njezin današnji položaj i ulogu u svijetu.

Istaknuto je kako SUM već ima potpisane sporazume s trima sveučilištima u Rusiji, i to u Nižnjem Novgorodu i Sankt-Peterburgu.
Predstavljene su i stipendije koje ruska Vlada nudi studentima u BiH. Radi se o 60 stipendija, većinom iz područja lingvistike. Stipendiranje bi moglo zaživjeti i među studentima u FBiH i to u vidu proučavanja ruskoga jezika i književnosti tijekom ljetnih škola ili stažiranja. Glavna ustanova za ruski jezik je Institut ruskog jezika „Puškin" i dio ponuđenih stipendija odnosi se upravo na ovu instituciju.

U svom obraćanju medijima ruski je veleposlanik izrazio zahvalnost rektoru Tomiću i njegovim suradnicima na doprinosu uspostavljanja veze između Rusije i BiH, koja će „otvoriti nove gospodarske i turističke mogućnosti dviju zemalja".
Ruski je veleposlanik tijekom posjeta darovao i knjižnicu Filozofskog fakulteta donirajući udžbenike iz ruskoga jezika te književne publikacije, uz opasku da je ovaj slavenski jezik najzastupljeniji jezik u Europi, prema informacijama Vijeća Europe.
„Spremni smo i dalje pomagati ovaj Kabinet i nastojat ćemo povećati fond knjižnice. Otvaranje ruskoga kutka ujedno znači i mogućnost održavanja okruglih stolova, izložbi festivala i projekcija ruske kinematografije", rekao je Ivancov.

Inače, Studij ruskoga jezika i književnosti Filozofskoga Fakulteta SUM-a poprilično je mlad studij koji broji oko 50 studenata, zaljubljenika u rusku književnu riječ i ruski jezik i govor. Upravo će njima najviše značiti ove prostorije koje će koristiti za druženje i upoznavanje ruske kulture, a ovakav će događaj zasigurno potaknuti još veće zanimanje za ruski studij.

Prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Filozofskog Fakulteta SUM-a Ružica Zeljko Zubac, svečano je otvorila Kabinet za ruski jezik, izrazivši nadu da će „ovo predstavljanje stipendija potaknuti naše studente da se odluče na studiranje u Rusiji tijekom jednoga semestra ili dulje, ali i dolazak ruskih studenata na mostarsko sveučilište".
Nakon službenoga protokola dah ruske tradicije i folklora ispunio je Amfiteatar Sokrat na Filozofskom fakultetu. Plesno-glazbeni ruski ansambl ovom je prilikom doputovao u Mostar kako bi izveo svoje tradicionalne plesove.

Tijekom sastanka u prostorijama Rektorata najavljena je i suradnja moskovskog državnog sveučilišta Lomonosova i SUM-a. Rektor Tomić pozdravio je ovu ideju kazavši da je „SUM otvoren svim oblicima suradnje i razvijanju partnerskih i prijateljskih odnosa s Rusijom".