FOTO/VIDEO  Svečano promovirane tri publikacije na Farmaceutskom fakultetu

... „Mikrobiologija i parazitologija", „Uvod u farmaciju" i Studentski časopis „Placebo".

Mikroorganizmi ili mikrobi su prvi živi mikroorganizmi na zemlji. Ima ih posvuda u prirodi, a znanost koja ih proučava zove se mikrobiologija. „Mikrobiologija i parazitologija" naziv je publikacije, čiji su autori prof. dr. sc. Željko Cvetnić, dr. sc. Maja Ostojić i prof. dr. sc. Ante Kvesić.

„Kada sam ja studirala imali smo knjigu od 1000 stranica za učenje mikrobilogije i naravno da smo je svi mrzili. Zato smo htjeli napraviti nešto prilagođeno studentima i mislim da će to biti ova knjiga, jer ima nekih 300 stranica u kojima je sažeto ono najpotrebnije", kazala je Maja Ostojić, jedna od autorica publikacije.

Sveučilište u Mostaru je 2011. godine postalo bogatije za još jednu članicu. To je Farmaceutski fakultet koji je, nakon nekoliko godina priprema, otvorio svoja vrata. Iako nema dugu povijest, djelatnici i studenti marljivo rade i stvaraju, čemu svjedoči i današnje predstavljanje tri publikacije.

„Vrlo sam sretna, ponosna i uzbuđena zbog svečane promocije. Dva udžbenika su napisana za potrebe studenata Farmaceutskog fakulteta, mi smo se potrudili da nađemo sponzore i da naši studenti te knjige imaju besplatno", istaknula je dekanica Farmaceutskog fakulteta, prof. dr. sc. Monika Tomić.

Dekanica Tomić zajedno sa suradnicima (prof. dr. sc. Juraj Geber, doc. dr. sc. Ivica Brizić, doc. dr. sc. Danijel Pravdić, doc. dr. sc. Jurica Arapović i dr. Nikolina Pravdić) autorica je publikacije „Uvod u farmaciju".

Glavni urednik Studentskog časopisa „Placebo" Martin Kondža istaknuo je kako je ideja za pokretanje časopisa nastala na neformalnom druženju studenata.

„Časopis je dosta zanimljiv i mi smo se uspjeli suočiti sa brojnim problemima koje smo imali prilikom pokretanja istog. Sada imamo jedan časopis izvrsne kvalitete, a namijenjen je studentima, ljekarnicima, liječnicima, svom zdravstvenom i medicinskom osoblju", kazao je Kondža.

U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Hrvoje.