FOTO   Svečano otvoren 16. MFK Mostarska liska 2019

Mostarska liska, Mostarska liska 2019
Grad Mostar je prepoznao vrijednost međunarodnog festivala „Mostarska liska" za kulturni život grada i od samog početka u okviru svojih mogućnosti pružao je podršku NPM-u. Ovogodišnji početak Mostarske liske jeste predstavljanje i otvaranje izložbe posvećene prvom upravniku NPM-u glumcu, redatelju i dramskom piscu Safetu Pašaliću, u organizaciji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba je važna, jer pokazuje da se ne zaboravljaju ljudi koji su svojim višestrukim angažmanom ostavili dubok trag u ovoj kazališnoj kući. Zbog izuzetnog zalaganja djelatnika NPM i svih koji sudjeluju u organizaciji Festivala i podrške koju Grad daje uvjeren sam da će mostarska publika uživati u predstavama „Mostarske liske", te da ćemo i na taj način pokazati da mi zaslužujemo biti Evropska prijestolnica kulture. Vjerujem da će ovogodišnje predstave, kao i sve prethodne oduševiti publiku, i sadržavati životne teme, aktuelne i bliske svim ljudima." - kazao je gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić, čime je svečano otvorio ovogodišnji festival „Mostarska liska".

Rizo Pašalić, sin Safeta Pašalića, zahvalio se organizatorima i svim prisutnima podsjećajući da je njegov otac dao veliki doprinos teatarskoj sceni BiH.
Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru, Almir Mujkanović, podsjetio je da Narodno pozorište Mostar ove godine obilježava 70 godina postojanja i rada, te je istakao da je ovo samo jedan u nizu događaja koji će u toku godine biti organizovan tim povodom.

„Iskreno se nadam da ćemo do kraja godine uspjeti završiti već započetu jednu obimnu monografiju NPM, gdje ćemo na kvalitetan i dostojanstven način odati pijetet i poštu ljudima i događajima koji su obilježili ne samo rad u NPM, već i koji su ostavili i neizbrisiv trag na kulturnu scenu BiH.", istakao je Mujkanović, te je iskazao zadovoljstvo ovogodišnjim bogatim programom Festivala kojeg čini 25 različitih i kvalitetnih sadržaja.

„Ono na šta smo ove godine izuzetno ponosni, to je broj i struktura samih sadržaja. Također, ponosni smo na činjenicu da ove godine „Mostarska liska" izlazi iz prostornih okvira NPM-a. Manji dio sadržaja, ali važan na simboličkom nivou, održat će se u H.D „Herceg Stjepan Kosača". Pored Kosače, partneri Festivala su i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Hercegovine, SPDK „Prosvjeta" koji su na značajan način doprinijeli organizaciji i realizaciji programa Mostarske liske. Nadamo se da ćemo naredne godine uključiti i mnoge druge institucije kulture. Također, u nekom širem planu jeste i izlazak iz govornog područja bosanskog, hrvatskog i sprskog jezika. To je neka budućnost, ali koja ne ovisi samo o nama."

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, doktor Rašid Hadžović, koji se uz čestitke organizatorima obratio prisutnima.

„I ove godine imam čast i zadovoljstvo da Vam se obratim na 16. MFK „Mostarska liska 2019". Nadam da će ih biti još mnogo i da ova tradicija neće prestati. MONKS HNK je uvijek podrška, te se maksimalno zalažemo za kulturu grada Mostara. Naše Narodno pozorište Mostar jedan je od predstavnika kulturnih prvaka našega grada.", istakao je ministar Hadžović, te izrazio opredjeljenje da traži način za unutrašnju rekonstrukciju Pozorišta u skorijem periodu.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, odigrana je predstava „Ime" Matthieu Delaporte & Alexandre de La Patellière, u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo.
"Malu lisku" za najboljeg glumca/glumicu večeri Stručni žiri je dodijelio kolektivno, ansamblu Pozorišta mladih Sarajevo.

Drugu veče, u subotu 20.04., u konkurenciji Festivala „Mostarska liska 2019" je predstava „Zašto je poludeo gospodin R?" u izvedbi ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd sa početkom u 20 sati.