FOTO  Svečano otvoren 11. Mostar Film Festival

mostar film festival

Mostar Film Festival svečano je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije.

Festival otvara projekcija filma "Žaba", bosanskohercegovačkog redatelja Elmira Jukića.

Direktor MOFF-a Slaven Knezović je podsjetio na povijest mostarskog filmskog festivala i njegov značaj za Mostar, ali i čitavu regiju, a dodijeljena je i tradicionalna nagrada "Stablo ljubavi" za doprinos filmskoj umjetnosti hrvatskom redatelje Antunu Vrdoljaku.

„Ovo je za mene veoma značajna nagrada, jer za Mostar me veže mladost a sada i starost. Ovdje sam završio prvi razred Gimnazije, bio u vojsci kao pilot, snimio prvi film a sada dobio i nagradu. Zaista sam sretan zbog toga", kazao redatelj Antun Vrdoljak.

Nagradu u Mostaru će u subotu biti dodijeljena i crnogorskom glumcu Žarku Lauševiću.

U natjecateljskom programu sudjelovat će filmovi „Rudar" (Slovenija), „Prokleti pas" (Srbija), „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato" (Srbija), „Mrtve ribe" (BiH, Hrvatska), „Žaba" (BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska), „Kad dan nije imao ime" (Makedonija, Belgija, Slovenija), „Zbog tebe" (Hrvatska), „Rekvijem za gospođu J" (Srbija, Bugarska, Makedonija, Francuska, Rusija) te film „The Books of Knjige: Slučajevi pravde" (Crna Gora).

U okviru MOFF-a , održat će se i međunarodni program „Between the Rivers" koji će publici donijeti osam filmskih ostvarenja, a u okviru dokumentarnog programa „DocuSpectre" bit će prikazano šest regionalnih dokumentaraca.

U sklopu filmske manifestacije održat će se studentski program „!Hej studenti studentima" koji za cilj ima promociju edukacijskog dijela filmske umjetnosti te potporu mladim autorima. Dječji program donosi obiteljski vikend s projekcijama animiranog filma „Ričard Roda" i igranog filma „Anka".

U sklopu MOFF-a među ostalim će se održati veliku poslovnu konferenciju „Balkan Cinema Meeting", koja će u petak, 17. studenoga, u hotelu Mostar, okupiti značajne ljude iz svih segmenata filmske industrije.

Inače MOFF se održava od 16. do 22. listopada u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače gdje se u samoj završnici zatvaranja manifestacije svečano dodijeliti nagrade najboljim glumcima i debitantima.

Više fotografija sa otvaranja možete pogledati OVDJE.