Sve više očeva na porodima u mostarskoj bolnici

Ono što je iz gomile događanja u britanskoj kraljevskoj obitelji zanimljivo je i činjenica kako je William nazočio porodu svoga sina. Istražili smo kako Hercegovci gledaju na ovaj potez.

Upravo na ovaj korak se odlučuje sve više njih. Polako se ruše stereotipi i očevi se odlučuju biti uz supruge tijekom rođenja djeteta, baš po uzoru na princa Wiliama i mnoge slavne osobe. To potvrđuju i podaci koje smo dobili iz SKB-a Mostar. Ova bolnica već dugo vremena organizira tečaj za buduće majke, a s njima edukaciju prolaze i budući očevi. No, primjećuje se blaga nelagoda na njihovim licima samo zbog mogućnosti da javnost uopće sazna kako prate svoje supruge na ovaj tečaj ili budu na porodu. - Ja osobno želim biti prisutan na porodu svog djeteta, a ako to znači kako će i supruzi biti lakše, onda super. Važno je samo da sve protekne u najboljem redu - govori nam Mario koji je prošao spomenuti tečaj. - Nije mi bilo svejedno, ali sam sam htio biti uz suprugu da zajedno dočekamo naše dijete, komentirao je sretni otac nedavno rođenog dječaka.

Povećanje broja polaznika

Inače, bolnica u Mostaru bilježi stalni rast broja polaznika tečaja. Kako nam je rekla glavna sestra Porodiljnog odjela SKB-a Mostar Olivera Perić, tečaj je samo ove godine prošlo oko 150 parova, a većina očeva koji su prošli tečaj bila je nazočna na porodu. - Nema nikakvih prepreka ako muž želi biti prisutan u rađaoni. Broj parova koji nam dolaze na tečaj je u porastu i možemo biti zadovoljni brojkama koje imamo - rekla nam je Perić. Na pitanje podnose li očevi stojećki rađanje svog potomstva, sestra Olivera kroz smijeh poručuje kako do sada nisu imali slučaj da se otac onesvijestio tijekom poroda, ili da mu je pozlilo. - Dobro se drže i sve ih je više u rađaoni uz svoje supruge - ističe naša sugovornica. I dok u mostarskoj bolnici mogu biti zadovoljni, situacija u sarajevskoj bolnici je nešto drugačija. Kako nam je rekla glasnogovornica KCU Sarajevo Biljana Jandrić, očevi u Sarajevu ne nazoče porodu. - Takvi slučajevi su kod nas rijetki. Ne vodimo službenu statistiku, ali koliko mi je poznato, većina očeva ne nazoči porodu - rekla nam je Jandrić. Izgleda kako će očevima u Sarajevu trebati još neko vrijeme kako bi prihvatili ono što je u zapadnim zemljama već odavno trend, a mnogi poznati svakodnevno propagiraju u javnosti.

Potpora očeva važna

Iskustva stečena zadnjih godina pokazuju da je uloga očeva jako bitna. Rodilje su smirenije, opuštenije, sigurnije i lakše podnose porođajnu bol. Osjećaj da nije sama trudnici je neprocjenjiv i pomaže joj da lakše prođe ovaj prirodni proces. Neke parove prisutnost oca djeteta na porodu još više zbližava, dok postoje i parovi koji kažu kako to iskustvo neće više nikada ponoviti.

- Činjenica je da se muškarci više raspituju o procesu poroda i žele pomoći ženi tijekom poroda. Zbog toga su naši tečajevi puni - zaključila se sestra Olivera Perić. Ipak, i pored svega veliki je broj onih koji još ne pomišljaju na ulazak u rađaonu. Barem ne svojevoljno, ali promjene u Hercegovini su vidljive i pokazuju jedan novi pozitivni pomak.

Vecernji.ba