Sve više Mostaraca na birou

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
...vremensko razdoblje na Zavodu za zapošljavanje. Prema evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ koncem srpnja 2015. godine zabilježeno je 34.076 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s prosječnom nezaposlenošću u 2014. godine više za tri posto, a u odnosu na prošli mjesec više za 1,6 posto.

Nezaposlenost Mostaraca

Prema pokazateljima, najveći broj nezaposlenih i dalje se nalazi u Mostaru i to 17.198 ili procentualno gledano 50,5 posto nezaposlenih osoba. Odmah iza Mostara po broju nezaposlenih, nalazi se Konjic s 4218 nezaposlenih, a potom slijede Čapljina 3413, Čitluk 2418, Jablanica 378, Stolac 2117, Prozor - Rama 1979, Neum 324 i općina Ravno s 31 nezaposlenih osoba na evidenciji. U kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih osoba najveći broj čine osobe u trećem stupnju stručnog obrazovanja 11.790, što predstavlja udio od 34,6 posto, zatim slijedi četvrti stupanj, a potom prvi stupanj stručnog obrazovanja. Na evidenciji nezaposlenih osobe do 30 godina starosti čine 10.653 osoba, a svaka četvrta osoba na evidenciji je stara preko 50 godina. Nezaposlenih osoba koji traže prvo zaposlenje je bilo 13.589, što od ukupnog broja predstavlja 39,9 posto

Najtraženija zanimanja

U ovom mjesecu evidentirane su 1384 nove prijavljene osobe. Istodobno je zbog zaposlenja izbrisano 706 osoba, a po raznim drugim osnovama kao što su promjena stupnja stručnog obrazovanja, neredovito javljanje, stjecanje uvjeta za mirovinu, preseljenje, uključenje u redovito školovanje, smrt, ostvarenje prihoda iznad četvrtine prosječne mjesečne plaće u FBiH iz prethodne godine izbrisano je s evidencije još 137 osoba. Od ukupnog broja novih prijavljenih osoba njih 823 su se javili na evidenciju zbog prestanka radnog odnosa. Koncem srpnja zdravstvenu zaštitu putem Službe za zapošljavanje koristilo je 26.001 nezaposlenih osoba.To znači da na svake četiri osobe evidentirane kod Službe za zapošljavanje tri su istodobno i korisnici zdravstvene zaštite.U ukupnom broju nezaposlenih osoba koncem srpnja nalazi se i 293 ratnih vojnih invalida, 331 osoba s čimbenikom otežanog zapošljavanja, kao i 499 ostalih invalida.

U srpnju su poduzeća putem Službe za zapošljavanje iskazala potrebu za 56 djelatnika. Tijekom ovog mjeseca 706 osoba s evidencije nezaposlenih su zasnovale radni odnos.

Najbrojnija zanimanja u kojima su se osobe zaposlile su: radnik za jednostavne poslove 85, prodavač 47, ekonomski tehničar 41, maturant gimnazije 26, konobar 19, strojarski tehničar 18, kuhar 16, automehaničar, a potom frizer, turistički animator, medicinska sestra - tehničar, bravar, vozač teretnog vozila i drugi. Najviše osoba se zaposlilo u prerađivačkoj industriji, trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu.

dnevni list