Sve više gladnih u Mostaru, 770 obroka dnevno malo

Pučka kuhinja u Mostaru
... je porasla. Iz Crvenog križa upozoravaju da svojim korisnicima neće moći priuštiti niti jedan obrok dnevno, koliko sada i pripremaju, ukoliko se broj gladnih nastavi povećavati, a sredstva koja dobiva od Grada, ostanu ista.

Obroci koji se mogu ponuditi su skromni, ali dovoljni za ljude koji nisu u mogućnosti priuštiti sebi i ono osnovno za život, prenosi TV1.

Svakog dana u Javnoj kuhinji Mostar priprema se 420 toplih obroka. Toliki je trenutni broj korisnika, no svakodnevno pristižu nove prijave.
''Nažalost, nije samo u pitanju broj korisnika kuhinje koji je svakodnevno u porastu. Mi svakodnevno imamo nove i nove korisnike koji traže bilo kakvu vrstu pomoći, jedni traže pelene za djecu, drugi pelene za odrasle osobe,treći prehrambene, četvrti higijenske artikle, itd..'', rekao je Alen Kajtaz iz Crvenog križa Mostar za TV1.

Sredstva koja Javna kuhinja dobiva od grada nisu dovoljna za zadovoljavanje potreba svih korisnika. Osnovne životne namirnice koje se u kuhinji koriste stalno poskupljuju, a sredstva koje Javna kuhinja dobije svake godine su ista.
''Jedan obrok košta 2.75 KM, mi dobijemo 1.55 KM po korisniku dnevno, tako da uvijek krećemo sa nekakvim minusom. Međutim zahvaljujući spletu i nizu tih okolnosti, mi smo i dosada uspjevali držati naša vrata otvorena'', rekao je Kajtaz.

Na području Mostara postoje dvije kuhinje, Javna i Pučka. Iako je 2006. godine postojala inicijativa za ujedinjenjem ove dvije kuhinje i dalje su razjedinjene. Praksa je da i Javna i Pučka kuhinja dobiju ista sredstva iz proračuna oko 250 tisuća KM godišnje, a broj korisnika u obje kuhinje nije isti.
Javna kuhinja ih broji oko 420, a pučka oko 250. Rješenje bi bila jedinstvena kuhinja koja bi s većim proračunom mogla odgovoriti potrebama svih korisnika.