FOTO  Sve je spremno za početak 15. Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska: Dobrodošli!

Mostarska liska, np mostar

..."MOSTARSKA LISKA", koji će se održavati do 27. 04. s osam predstava - najboljih komedija, u programu Festivala. Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

"Sve je spremno za Festival i pozivamo sve da dođu na 15. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska 2018' s najboljim predstavama komediografskog žanra iz regiona", naglasili su na danas održanoj konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Mostar Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozoriušta Mostar i Nedžad Fejzić, selektor ovogodišnjeg Festivala. Zajedno ćemo se nasmijati, razmisliti i uživati!

15. "Mostarsku lisku" svečano će otvoriti Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanskog kantona, a gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću bit će uručena zahvalnica za kontinuiranu podršku ovom festivalu.

"Mostarska liska je prošla turbulentan period od svog pokretanja, ali s velikim zadovoljstvom možemo reći da festival u posljednje vrijeme iz godine u godinu raste. Selekcija je bila teška: bilo je puno prijavljenih predstava iz nekoliko država, ali kao što svaka šala nije liska tako ni svaka komedija nije za 'Mostarsku lisku'. To je ono po čemu se razlikujemo od drugih festivala komedije i na čemu ćemo i dalje brendirati 'Mostarsku lisku'. U glavnom programu je osam predstava, a s obzirom na mali jubilej - 15 godina postojanja - ove godine imamo i popratni program- glumačku radionicu Zijaha Sokolovića sa glumcima i otvorenu za sve, s besplatnim ulazom za publiku, svojevrsnu 'predstavu' u kojoj ćemo svi naučiti nešto, u subotu i nedjelju, 21. i 22. 04. u 10.30 sati, a nakon svake predstave u partnerstvu s Rock školom Mostar imamo koncerte uživo s polaznicima i prijateljima Rock škole Mostar, gdje ćemo se družiti i sa ansamblima predstava, gostima, prijateljima Festivala... ", rekao je direktor Festivala Almir Mujkanović.

"Teme predstava u programu su kao da je festival tzv. teške drame - to su teme koje počinju od onoga što zovemo korupcijom, mitom, kulturom sjećanja, nekulturom sjećanja - zaborava..., sve one teme koje ćemo prepoznati čim otvorimo prozor našeg stana, čim otvorimo bilo koji od portala, dnevne novine... i razgovaramo s komšijama u kafani. Trebamo se uvijek podsjetiti da je komedija umjetnost poznatog, ali poznatog u kojem to 'poznato' pokušavamo analitički rastvoriti - da to ne ostane samo na površini u maniri šale, vica, pošalice... pa se poveže tanjušnjom dramaturškom linijom - ovo su komedije koje analitički govore o trenutku u kojem jesmo. Važno je reći i da su u programu tri parizvedbe domaće drame", rekao je Nedžad Fejzić, teatrolog, i selektor Festivala.

U PROGRAMU 15. "Mostarske liske" je osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije: "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" HNK Mostar (petak, 20. 04.), "Ćelava pjevačica" Narodnog pozorišta Mostar (subota, 21. 04.), "Sabirni centar" Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka i Pozorišta Prijedor (nedjelja, 22. 04.), "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva (ponedjeljak, 23. 04.), "Jedvanosimsoboakalomistobo" Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Sarajevo (utorak, 24. 04.), "Ustav Republike Hrvatske" Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb (srijeda, 25. 04.), "Sirena i Viktorija" Ferzeng, Beograd (četvrtak, 26. 04.) i "Za umrijet od smijeha" Teatra Rugantino & Kazališta Planet Art, Zagreb (petak, 27. 04.). Cijena ulaznice za predstavu je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava je 50 KM.

"Mostarska liska zaslužuje da bude doista respektabilan festival komedije, festival koji nam pokazuje da komedija jeste itekako živ žanr i da komedija itekako može da nas smijehom kroz suze bar na tren osvijesti o onom trenutku u kojem jesmo i u kojem se prepoznaju znakovi vremena. Pozivam sve na 15. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska 2018'", rekao je Fejzić.

Pokrovitelji "Mostarske liske" su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Grad Mostar. Generalni sponzor 15. "Mostarske liske" je BH Telecom, službeno piće Festivala je Sensation!

ŽIRI
O najboljima odlučuje stručni žiri, žiri medija i publika.
U stručnom žiriju ove godine su Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista. U žiriju medija su Meliha Smajkić, novinarka Dnevnog avaza, Cvita Kusić, novinarka/urednica Federalne novinske agencije FENA i Rosanda Zovko, novinarka u Redakciji za kulturu Federalne televizije. Žiri publike čine Seada Kuštrić, direktorica IV Osnovne škole Mostar, Nada Dalipagić, odvjetnica i Edna Voloder, zamjenica predsejdnika Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar.


PROGRAM

PETAK, 20. 04. 2018. U 20 SATI - OTVARANJE FESTIVALA

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru
Autor: Ivo Brešan
Režija: Ivan Leo Lemo
Igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić

SUBOTA, 21. 04. 2018. U 20 SATI
Narodno pozorište Mostar
"Ćelava pjevačica"
Autor: Eugène Ionesco
Režija: Lajla Kaikčija
Igraju: Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković, Saša Oručević

NEDJELJA, 22. 04. 2018. U 20 SATI
Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka & Pozorište Prijedor
"Sabirni centar"
Autor: Dušan Kovačević
Režija: Marko Misirača
Igraju: Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Boško Đurđević, Dean Batoz

PONEDJELJAK, 23. 04. 2018. U 20 SATI
Kamerni teatar 55, Sarajevo
"Mirna Bosna"
Autor: Boris Lalić
Režija: Saša Peševski
Igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo, Davor Golubović

UTORAK, 24. 04. 2018. U 20 SATI
Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo
"Jedvanosimsoboakalomistobo"
Autori: Aleš Kurt i Nejra Babić
Režija: Aleš Kurt
Igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić, Lejla Čaušević k.g.

SRIJEDA, 25. 04. 2018. U 20 SATI
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
"Ustav Republike Hrvatske"
Autori: Ante Tomić i Rajko Grlić
Režija: Vinko Brešan
Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota

ČETVRTAK, 26. 04. 2018. U 20 SATI
"Ferzeng", Beograd
"Sirena i Viktorija"
Autor: Aleksandar Galin
Režija: Radoslav Milenković
Igraju: Tatjana Kecman, Milena Pavlović, Radoslav Milenković

PETAK, 27. 04. 2018. U 20 SATI
Teatar Rugantino & Kazalište Planet Art, Zagreb
"Za umrijet od smijeha"
(U čast nagrađenih)
Autor: Christopher Durang
Režija: Mario Kovač
Igraju: Gordana Gadžić, Marko Torjanac


ULAZNICE

Ulaznice za sve predstave su u prodaji. Cijena ulaznice za predstavu na festivalu "Mostarska liska 2018" je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala "Mostarska liska" je 50 KM.
Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/ 550 - 128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.