Svaki dan napiše se kaznena prijava za prosjačenje i džeparenje u Mostaru

Mostar, prosjaci, džeparoši, prosjačenje, MUP HNŽ, priča, prosjačenje, prosjakinja
Ovu informaciju iznio je Azer Veledar, zapovjednik PU Centar Mostar. Naime, početkom turističke sezone prosjaci na ulicama grada ponovno su aktivni u svom "poslu", a na ulicama grada ima ih više nego inače.

- Istina je da je broj prosjaka povećan i da su došli iz krajeva koji su poplavljeni, pa sada prosjače ulicama grada, kazao je Veledar.

Pojačana kontrola

U posljednje vrijeme sve više građana žali se na problem prosjačenja, a često se podnose i prijave PU Mostar za nestanak stvari. Iako je ovaj problem aktivan godinama, Veledar ističe kako na njegovom problemu radi samo policija, jer Centar za socijalni rad nema gdje smjestiti prosjake koje policija skloni s ulice.

- Starijim osobama izdamo prekršajne prijave, no ne obaziru se puno na njih, dok mlađu djecu odvedemo u Centar za socijalni rad, no ne mogu ih duže zadržati, jer nemaju adekvatne prostorije da ih smjeste u centar, kazao je Veledar ističući kako je policija u zadnje vrijeme pojačala aktivnosti na dijelu od franjevačke crkve do Fejićeve ulice koja je vrlo privlačna prosjacima i džeparošima upravo zbog turista koji prolaze tim lokacijama.

- Uveli smo biciklističku ophodnju, kao i pješačku, te smo pojačali dežuranja na toj lokaciji od 8 ujutro do 20 navečer. Svi prosjaci ili džeparoši koje uhvatimo tamo bit će udaljeni s te lokacije, kazao je Veledar.

Nadležne institucije

Za problem koji je aktivan već duži niz godina i na koji se često apelira, još uvijek nema nikakvog konkretnog rješenja. Centar za takve osobe još uvijek ne postoji, policija po zakonu ne može učiniti puno toga osim izdavanja prekršajnih prijava, a nadležne institucije godinama ne reagiraju kako bi se uhvatile ukoštac s ovim problemom. Tako se ponovno javlja stara priča vezana uz džeparoše koji haraju gradom na Neretvi posebice u vrijeme turističke sezone.

Dnevni list