Suživot u Mostaru: Zapadni Mostar vraća kredit Istočnog

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Vijeće ministara, BIH, Mostar, ustavni sud, Mostar, kaos, Mostar, kredit, vraćanje, Travnik, Mostar, Tomislav Rajić, Zvonko Milas, posjet, Hercegovina, vremenska prognoza, Mostar
Međunarodna uprava u Mostaru svojedobno je obećala povrat kredita ali nije ispunila to obećanje, pa bi isplata dugova mogla dovesti mostarski proračun do kolapsa, prenosi Hina.

Kako je u utorak priopćila mostarska gradska uprava, jedna banka iz Sarajeva dobila je spor kao koncesionar dugova za kredit što su ga kuvajtske vlasti Kuvajta svojedobno odobrile trima većinskim bošnjačkim općinama u Mostaru u ukupnom iznosu od oko 7,6 milijuna eura.

Grad Mostar za to kreditno zaduženje mora platiti 3,5 milijuna maraka te 2,6 milijuna dospjelih kamata, ali će Gradska uprava u roku od 30 dana uložiti žalbu.

Kuvajtski krediti podigle su 1999. godine bivše tri mostarske gradske općine s bošnjačkom većinom Stari grad, Jugoistok i Sjever, s rokom otplate od 20 godina, a s namjenom saniranja cesta.

U Mostaru je 2004. visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown ukinuo šest općina, uspostavio jedinstvenu gradsku upravu te je prema priopćenju iz mostarske gradske uprave obećao kako će riješiti pitanje kuvajtskog kredita, ali kako tvrde gradske vlasti "to obećanje nije ispunio ni on ni njegovi nasljednici na toj funkciji".

Dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović rekao je da će mostarski proračun doživjeti kolaps ukoliko bude morao platiti iznos po kreditnome zaduženju.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostara Slađan Bevanda smatra da zajam trebaju isplatiti većinska bošnjačka gradska područja koja su dobila kredit te koja imaju posebne podračune i dobivaju novac od rente ili pak međunarodna zajednica koja je obećala da će kredit platiti Federacija BiH, objasnio je Bevanda.

Prijedlog prošlogodišnjeg proračuna smanjen je zbog drastičnog smanjenja prihoda sa 62 milijuna maraka rebalansom potkraj godine na 52 milijuna, dok je za 2012. predviđen proračun u iznosu od tek 46 milijuna maraka.