Sutra u Galeriji Aluminij samostalna izložba mostarskoga ak. slikara Salke Peze

galerija, Ggalerija Aluminij
Otvorenje je uglavljeno za 19 sati, a izložba će za besplatno razgledanje ostati otvorenom do 13. prosinca.

Promišljajući o ovomu Pezinu postavu, povjesničarka umjetnosti Inga Dragoje Mikulić zapisuje kako umjetnik iznenađuje velikim platnima, kontrastima boja, uskovitlanom kompozicijom u kojoj prostor nije dana fizička veličina, nego praznina nastanjena formama u dinamičnomu odnosu, najčešće figurama u zaustavljenomu pokretu i brojnim projekcijama, figurama koje se kreću od putenosti i senzualnoga, do grotesknoga i razdirućega.

- U ovih tridesetak slika, od portreta do raspetoga slikara s kistovima, čini mi se kako mi, kao gledatelji, nismo pozvani pretjerano sudjelovati. Ispovijed je to proživljenoga, ispovijed zbog sebe sama, rekapitulacija koja autora dovodi do osobne, unutarnje točke, kao krug koji je zatvoren oko sebe, samo za sebe, svijet je to odmaknutosti od okolnoga, fine distanciranosti, mjere odnosa, svijet koji ima vlastitu istinu, ne tražeći potvrdu u izvanjskomu - zapisala je, između ostaloga, Dragoje Mikulić.

Salko M. Pezo rođen je u Mostaru 1954. godine i u rodnomu gradu završava Srednju školu za primijenjenu umjetnost, dok 1977. diplomira na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu. Poslijediplomski je studij završio na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, a doktorirao na Nastavničkomu fakultetu mostarskoga sveučilišta Džemal Bijedić. Dosad je izlagao na 18 samostalnih i sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi i likovnih kolonija u više europskih zemalja. Članom je Udruge likovnih umjetnika Noe Isenburg iz Frankfurta te Udruge likovnih umjetnika BiH. Živi i radi u Mostaru.

Aluminij Mostar