Sutra početak međunarodne studentske konferencije Mostimun 2014

MOSTIMUN 2014, studenti, studenti, MOSTIMUN 2014

Iove, kao i prethodnih godina, MOSTIMUN okuplja studente iz različitih krajeva svijeta koji će dobiti priliku da polemišu i diskutuju o aktuelnim pitanjima rada UN-a.

Kao što smo već naveli, radi se o kulturi simuliranja rada Ujedinjenih Naroda, koja već ima dugogodišnju tradiciju Evropi i svijetu. MOSTIMUN kao međunarodna studentska konferencija simulacije rada Ujedinjenih naroda radi po svim pravilima pravog UN-a. Poštuje se engleski jezik kao službeni jezik konferencije, stručna terminologija UN-a, čak i formalni kodeks oblačenja.
Svi učesnici će pored jedinstvenog i nezaboravnog iskustva, kao i prethodnih godina dobiti i certifikate potpisane od strane predstavnika Ujedinjenih naroda u BiH.

Ovo je idealna prilika za studente da dođu u dodir s različitim kulturama, nauče o drugima, ali i da nauče nešto o sebi. Organizacijski tim čine studentu sa Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru koji na taj način simboliziraju most saradnje unutar cijelog grada, kao sami i most saradnje Mostara sa ostatkom svijeta. Domaćin ovogodišnjeg održavanja MOSTIMUN-a je Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, a učesnici iz raznih zemalja bit će smješteni u Studentskom hotelu, također u Mostaru. Mladi ljudi okupljeni oko MOSTIMUN-a žele pokazati da doprinose promociji i napretku Mostara i Bosne i Hercegovine upravo sada i na ovoj konferenciji.

Ove godine se zaista možemo pohvaliti velikim brojem prijava, čak preko 180 njih , a primjljeno je ukupno 82 učesnika, njih 76 u vijećima i 6 u medija timu. Naši ovogodišnji učesnici dolaze iz sljedećih zemalja: Italije, Poljske, Hrvatske, Austrije, Srbije, UK, Belgije, Crne Gore, Slovenije, Norveške, Turske, Makedonije, Švedske, Ukrajine, Republike Češke, Grčke i Bosne i Hercegovine. Također, pružili smo priliku učesnicima iz Bosne i Hercegovine da na vlasititom „terenu" pokažu ono što najbolje znaju. Ove godine, Mostar će biti domaćin učesnicima iz Sarajeva, Tuzle, Živinica, Prijedora, Banja Luke, Zenice, Bugojna, Prnjavora.
Otvaranje će se održati u Studentskom hotelu u Mostaru, u srijedu (09.04.) s početkom u 12:00h.

Sponzori konferencije su: Američka ambasada, UN, Atlantsko vijeće u Bosni i Hercegovini, Studentski zbor Sveučilišta Mostar, Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić", Udruga za promicanje kulture življenja Plus, Zero - proizvodnja sportske opreme i grafički dizajn, Sol Azur, Natura AS, Zvečevo, Red Bull.