FOTO  Susret direktora Aluminija i gradonačelnika Mostara u Hrvatskomu domu HS Kosače

aluminij
... im je domaćinom bio ravnatelj te ustanove Danijel Vidović. Povod susretu bio je završetak radova na obnovi natpisa na Kosačinu pročelju, koji je, u viziji mostarskoga ak. kipara Dalibora Nikolića, izrađen od 300 kg vrhunskoga metala, proizvedenog u Aluminijevim pogonima.

Vidović je goste darovao novom dvojezičnom fotomonografijom Mostar iza kulisa, objavljenom upravo u nakladi HDHS Kosače, a pripravnost na nastavak zajedničke suradnje najbolje se očituje u dogovorenomu skorašnjem nastavku radova na zamjeni preostaloga dijela naziva (Hrvatski dom) koji je ostao u postojećemu rješenju na najvišoj etaži ovoga kulturnog hrama. Bešlić i Gadžić naglasili su bitnost odgovornoga poslovanja i pomaganja zajednici, a napose kulturnim ustanovama koje su jednim od osnova nadgradnje i očuvanja narodnoga identiteta.

Podsjećamo, Nikolić je izradio replike starih kamenih slova i, uz pomoć Aluminijevih stručnjaka, izradio nova, zadržavši prepoznatljiv font, kojim je i izvorno postignut željeni dojam. Aluminij je, kao materijal, cijeloj priči dao jednu novu dimenziju, kojom je Hercegovački div, darovavši svoj metal, udario i trajni pečat svojoj neraskidivoj svezi sa zajednicom iz koje je potekao. Na Kosačinu je pročelju, na mostarskomu Trgu hrvatskih velikana, tako postavljeno ukupno 41 aluminijsko slovo koje ispisuje ime slavnoga hercega Stjepana Kosače, vladara Humske zemlje i oca Hercegovine, na dva pisma, na latinici i na povijesnoj hrvatskoj ćirilici (bosančici ili arvatici).

Foto: Aluminij.ba