FOTO  SUM: Potpisan sporazum sa Sveučilištem Milano – Biocca iz Italije

Sveučilištu u Mostaru, sporazum, sporazum o suradnji
... koji se odnosi na poboljšanje akademske, znanstvene i istraživačke suradnje ove dvije visokoškolske institucije. Sporazum su potpisali prof. dr. Zoran Tomić rektor Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. Maria Cristina Messa rektorica Sveučilišta Milano - Biocca. Na sastanku i potpisivanju Sporazuma prisustvovali su Carlo Marcotulli, tajnik u Veleposlanstvu Republike Italije u Sarajevu, i, u ime rektorice Cristina Messa, dr. sc. Tatjana Sekulić s Odjela za sociologiju i društvena istraživanja Sveučilišta Milano - Biocca.

Rektor prof. dr. Zoran Tomić predstavio je svoje suradnike, Upravu, i detaljno upoznao goste sa Sveučilištem u Mostaru. „Naša specifičnost jeste da smo jedina javna visokoškolska institucija čiji je službeni jezik hrvatski. Kao Sveučilište pokrivamo područja društveno-humanističkih znanosti, tehničkih znanosti, biomedicinskih znanosti, prirodnih znanosti i također područje umjetnosti. Akreditirani smo od Agencije za akreditaciju iz BiH i također imamo međunarodnu akreditaciju od Agencije za razvoj i visoko obrazovanje Republike Hrvatske." U nastavku je zahvalio na zanimanju i želji za suradnjom, te također poželio dobrodošlicu u ime Rektorske konferencije BiH na čijem čelu trenutno predsjedava Sveučilište u Mostaru.

Carlo Marcotulli, tajnik u Veleposlanstvu Republike Italije u Sarajevu, zahvalio je Rektoru prof. dr. Zoranu Tomiću na suradnji s Veleposlanstvom i svim talijanskim sveučilištima te kazao, „Za nas je uvijek zadovoljstvo kad možemo biti u Mostaru, ali sad kad smo na Sveučilištu zadovoljstvo je još posebnije. Mogu slobodno reći da je suradnja sa Sveučilištem u Mostaru jedna od najjačih i najefikasnijih u cijeloj sveučilišnoj mreži u Bosni i Hercegovini. Vrlo sam sretan zbog entuzijazma mladih studenata talijanskog jezika kojih ima najviše u BiH upravo na Sveučilištu u Mostaru. Svi oni svjedoče kvalitetu vaših nastavnika i uvjeta studiranja."

U okviru Sporazuma o suradnji osigurat će se znanstvena i stručna suradnja, poboljšat će se razmjena, usavršavanje i mobilnost nastavnog osoblja i studenata i zajednički organizirati godišnje međunarodne znanstvene konferencije i istraživačke projekte.

Dr. sc. Tatjana Sekulić s Odjela za sociologiju i društvena istraživanja Sveučilišta Milano - Biocca također je zahvalila rektoru prof. dr. Zoranu Tomiću i prof. dr. Sanji Bijakšić prorektorici za međunarodnu suradnju na velikom zalaganju oko realizacije Sporazuma o suradnji. Upoznala je nazočne o Sveučilištu Milano - Biocca kazavši kako je to relativno mlado, ali jako perspektivno Sveučilište koje ima veliku povezanost s gospodarskim sektorom.