Šuga zatvara škole u Mostaru

Iz mostarskih zdravstvenih institucija rekli su kako pomno prate situaciju sa širenjem šuge.

Nermin Avdić, šef Higijensko-epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), nedavno je izjavio da su zdravstvene institucije vrlo zabrinute te rekao da se strahuje zbog povećanog broja prijava, naročito iz okoline Mostara, gdje su životni uvjeti, vjerojatno, lošiji, pišu nezavisne.ba.

"Manje se vodi računa o higijeni, a to je plodno tlo za širenje ove zaraze. Tako se znalo dogoditi da djeca iz tih sredina donesu bolest u škole, koja se poslije proširi i na ostale", kazao je Avdić, napominjući da se šuga najviše javlja zimi, kada se grupe ljudi kreću u zatvorenom i neprozračenom prostoru.

Samo u posljednjih mjesec u Mostaru je evidentirano više od stotinu novooboljelih, dok se smatra da je taj broj daleko veći zbog onih koji se ne javljaju u bolnice.

Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazala je da nije nova informacija da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) povećan broj oboljelih od šuge, ali da nema informaciju da je planirano zatvaranje škola i vrtića.

"Tu informaciju sigurno imaju u Županijskom zavodu za javno zdravstvo", istakla je Ravlija.

U Zavodu za javno zdravstvo HNŽ jučer nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju u vezi s potencijalnim zatvaranjem obrazovnih ustanova zbog šuge.

Ravlija je pojasnila da, s obzirom na to da se ova bolest prenosi dodirom ili kontaktom s garderobom oboljelog, najčešće i nastaje u obiteljima, posebno u onima koje žive u lošijim higijenskim uvjetima i u skučenom prostoru.

"Uzročnik joj je parazit koji napada kožu, kopa kanaliće, polaže jaja i izaziva svrab prvo na rukama, a onda i na unutrašnjim dijelovima nadlaktice, podlaktice, pazuha i butina. Nekada poznatija kao bolest siromašnih, danas, kažu stručnjaci, nema razlike. Mogu je dobiti i oni koji vode računa o higijeni ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom ili predmetom", pojasnila je Ravlija.

Pojava skabijesa ili šuge posebno je primjetna na prostoru HNŽ u posljednje dvije godine, a samo u prošloj godini zabilježeno je oko 400 slučajeva. Trenutno najviše oboljelih od šuge ima u Hercegovini i u Tuzlanskoj županiji.