Studiranje u Mostaru: Noćni život sedam dana u tjednu, troškovi smještaja preskupi

Studiranje u Mostaru: Noćni život sedam dana u tjednu, troškovi smještaja preskupi
...listopada, taj broj poraste za više tisuća, a razlog tome je što je Mostar poznat kao studentski grad u koji dolaze studenti iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, a i sve veći broj studenata iz Hrvatske.

"Tu sam pet godina i mislim da bi čak htjela ostati. Studiram na Pravnom fakultetu i jako sam zadovoljna nastavom", kaže studentica iz Hrvatske.

Tijekom godina, kako je popularnost Mostara sve više rasla, izrodila se potreba za stvaranjem novog prostornog kapaciteta studentima.

Studentski centar nudi siguran smještaj i prima oko 520 studenata koji dolaze iz različitih županija s hrvatskim predznakom iz BiH. U cijenu od 156 KM mjesečno uključeni su doručak, ručak i večera, grijanje, topla voda i internetski kablovski priključak.

"Bitno je spomenuti da svaka soba ima svoj sanitarni čvor, što nije slučaj ostalih centara i isti ne pružaju doručak. Osim toga, studentima su u centru na raspolaganju teretana, fitness centar, portal Pogled.ba na kojem studenti mogu vršiti praksu, dvije velike čitaonice i učionice za učenje stranih jezika", kazala je glasnogovornica Studentskog centra na Bijelom brijegu Anita Glibić.

Većina studenata tijekom studiranja živi u unajmljenim sobama ili stanovima, a cijene rastu iz godine u godinu. Za prosječan stan izdvoji se čak i do 400 KM , i uzima se u obzir da u takvim stanovima troškove dijeli više studenata. Cijena stana raste ukoliko se nalazi bliže Sveučilištu.

"Stanarine su jako skupe, a o vlasnicima ne znam što bih rekla. Promjenila sam par stanova i ima jako lijepih ljudi, ali naravno uvijek ima izuzetaka pa ostanu lošija iskustva koja se trudim zaboraviti, jer volim Mostar. Fakultetom sam jako zadovoljna, a i noćni život je jako prihvatljiv jer uvijek postoje neke akcije za studente. Sve u svemu, bio bi lijep život i nakon fakulteta u Mostaru" - govori studentica M.Š. (24) iz Ljubuškog.


"Ja sam se ipak odlučila za privatni dom jer me trenutno financiraju roditelji i oni su to htjeli. Blizu mi je autobusna stanica, dom je sređen i ne dolazi mi puno računa za struju zimi", govori A.V.(23) studentica iz Makarske, koja također ističe i noćni život kao prednost.

"Makarska je zimi doslovno mrtva, a ljeti prepuna i skupa. U Mostaru, kada iziđem u diskoteku sretnem velik broj poznanika koji inače stanuju dolje, tako da isplati se, a o cijenama je suvišno pričati".

Osim vrtoglavog noćnog života koji je aktivan svih sedam dana u tjednu, Mostar u posljednje vrijeme nudi i razne kulturne zabave, te se sve veći broj studenata radije odlučuje na odlazak u kazalište.

Kino, pivnice, palaćinkare, mjesta su koja privlače mlade kako vanjskim izgledom tako i kvalitetom sadržaja, no malo po malo, sve to i košta.

Studenti su nam kroz razgovor kazali i kako su školarine znatno porasle, pa kada se sve zbroji, jedna godina studiranja ipak iziskuje velike troškove, i tu se govori o cifri iznad 5 tisuća KM.

Određen broj njih prima stipendije, ili studira uz rad, ali troškovi većinom padaju po džepu roditelja.

Postavlja se pitanje, jesu li studenti uz umirovljenike ugrožena kategorija u društvu i trude li se civilne vlasti ulagati maksimalno u visokoškolsko obrazovanje i na taj način poboljšati studentske uvjete života.

Pogled.ba