Strava u Mostaru: Narkomani okupirali stambeno naselje, djeca staju na odbačene igle

Od samog početka, ovisnici su se počeli okupljati oko centra i plašiti djecu stanara, a njima izazivati neugodu. Ogroman problem su postale šprice koje su od otvaranja centra razbacane oko ulaza stambenih zgrada.

''Fiksa se i baci je preda se!''

U razgovoru za Mostarlife.com jedan od stanara govori kako je dvorište ulaza puno šprica. ''Fiksa se i baci je preda se!'' - govori revoltirani stanar, roditelj, kao i brojni ljudi koji žive u tom kvartu.

Stanari traže rješenje problema i policijsku zaštitu do izmiještanja centra. Kako kažu, nije problem u postojanju centra koji dijeli narkomanima sterilne igle i pribor za injektiranje, ali je problem što oni - nakon što dobiju taj pribor odu par metara dalje i drogiraju se u ruševnom prostoru prodavnice, odmah do zgrade, nakon čega sjede na stepenicama ulaza u zgradu, po dvorištu i u tom ruševnom prostoru. Izbijaju brojne svađe među njima, a često se i potuku. Sve to gledaju njihova djeca, a zabilježen je slučaj i kad je curica stala na iglu. Ni policija neće da patrolira tuda, iako su im se obraćali nebrojeno puta. Taj centar - poručuju oni, mora biti izmješten dalje od stambenog naselja.

''Pomoći nema - idite u štrajk!''

Stanari su se službenim i privatnim kanalima obraćali gradskim i županijskim dužnosnicima. Ne žele da im djeca nagaze na špricu niti da gledaju drogirane ljude pred kućom. Međutim, nitko im nije pomogao nego su ih iz Gradske uprave ispratili s riječima: ''Idite u štrajk''.

Stanari kažu da im ništa drugo ne preostaje stoga će i ići u štrajk. Sramotno je, smatraju kako ih nadležne institucije ignoriraju dok oni svakodnevno riskiraju zarazu i strahuju za djecu koja moraju proći pored šprica razbacanih ispred njihovog ulaza.

Drop-in centar je model u lokalnoj zajednici kroz čije servise se podstiče promjena visokorizičnog ponašanja, a egzistira po principu „niskog praga" (laka dostupnost zdravstvenih i socijalnih servisa). Drop-in centar predstavlja sigurnu zonu u kojoj vlada prijateljska atmosfera, u kojoj nema diskriminacije i stigme, i gdje su anonimnost i diskrecija zagarantovani.

Servisi Drop-in centra nude sterilne igle, šprice i ostali pribor za za injektiranje, sakupljanje iskorištenog pribora, kondome, edukativni materijal pa čak i terenski rad.