Stotine tisuća maraka štete zbog krađe bakra

Dalekovod
Najnoviji ovakav slučaj dogodio se početkom prošlog tjedna, a šteta je nanesena na trafostanici Elektroprivrede HZ HB. Naime, u ponedjeljak, 23. kolovoza na kampu na Buni nepoznate osobe oborile su jednu manji trafostanicu, nakon čega su je rastavile te otuđile bakar.
Velika šteta

Kako navode iz Elektroprivrede HZ HB, materijalna šteta koja je u ovom slučaju nanesena iznosi 7000 maraka. Uz to, treba ubrojiti i neisporučenu električnu energiju, kao i štetu nastalu na okolišu zbog isticanja ulja. Treba istaknuti kako je ovo već drugi slučaj ovakve krađe na istoj lokaciji u posljednjih šest mjeseci. O svemu je, kao i u ranijim slučajevima, obaviještena policija. Iz Elektroprivrede HZ HB navode kako je problem na Buni riješen tako što je na mjesto uništene trafostanice postavljena nova. Upozoravaju na ozbiljnost te učestalost ovakvih kriminalni radnji koje su na električnim sustavima proteklih godina uzrokovale na stotine tisuća maraka štete.
Kada se sagledaju slični slučajevi na području Hercegovačko-neretvanske županije, jasno je kako su se pojedinci specijalizirali za ovakvu vrstu kriminalnih radnji. Podsjetimo, u siječnju ove godine u Rodoču otuđen je 105 kilograma težak te 2,5 metara visok bakreni kip sv. Ivana Krstitelja. Kip je isječen te su njegovi dijelovi prodani kao sekundarne sirovine. Za ovo kazneno djelo policija je privela Aldina Šetku (20) iz Mostara te Melisa Hamzića (21) iz Stoca. Kako je policija obznanila nakon njihovog uhićenja, od kipa su zaradili svega oko 450 maraka. Mještani su za kip bili izdvojili čak 40.000 maraka.
Nakon uvjetne presude Općinskog suda u Mostaru u tom slučaju, Šetka te još dvoje počinitelja uhićeni su zbog uništavanja petnaestak trafostanica na području Mostara, kao i još toliko od početka godine na drugim mjestima među kojima su Široki Brijeg, Stolac, Berkovići te Jablanica. Šteta je procijenjena na čak 300.000 maraka, a sve zbog bakra koji su noću skidali i danju prodavali.

Rastavljanje na komadiće


Inače, u jednoj trafostanici, kakva je ona koja je prošlog tjedna uništena na Buni, ovisno o veličini, nalazi se između 20 i 30 kilograma bakra. Po kilogramu se dobiva od sedam do osam maraka, pa se računa da su počinitelji kroz navedene krađe zaradili nekoliko tisuća maraka, a napravili veliku štetu. Prekinuli bi strujni napon i u roku od sat na komadiće rastavili čitavu trafostanicu. Krajnje je vrijeme da se na ovu vrstu krađe prestane gledati kroz prste, što posebno ističu strane koje su bile žrtve iste te pretrpjele veliku materijalnu štetu.

Piše: M. Vučina/dnevni list