Što se čeka s usvajanjem regulacijskih planova?

Bez njih je napredak u gradu potpuno onemogućen te se stvara loše ozračje za investicije. To se u posljednje vrijeme itekako vidi, jer je izgradnja doslovce stala. Dizalice se u gradu mogu vidjeti tek pored Brodomerkurova trgovačkog centra, koji se užurbano radi i svakodnevno napreduje, te oko još nekoliko manjih zgrada. Sve ostalo je zapelo, nešto zbog nedostatka novca, a poglavito zbog nepostojanja planova.
Zanimljivo je da su planovi dolazili na Vijeće, ali nisu prolazili. U dva navrata na sjednicama se izjašnjavalo u paketu za Centar 2 i Sjeverni logor, što je pokrenulo veliku raspravu, no bez učinka, jer nisu dobili 'zeleno svjetlo'.

Nema nacionalnih tenzija

Iste su podržavali vijećnici iz stranaka s bošnjačkim predznakom, dok su hrvatski bili suzdržani. Nitko od njih nije se javno izjasnio protiv usvajanja planova, ali isti nisu dobili dovoljnu potporu. Rasprava je otvorila i brojna pitanja, pa je došlo i do izraženih nacionalnih tenzija, a sve je zapravo bila samo predstava za javnost. U prvi plan se konstantno stavljao Sjeverni logor i kompleks koji je u njemu predviđen izgrađivati.
- Nema ništa nacionalno, ni političko tu, kao što se govori. Sve je zapravo interes tih građevinskih lobija. Samo se o tomu radi. A u javnosti se stalno navodi politika, pa izbori, pa ovo i ono... Stalno se Sjeverni logor spominje politički, a to nema nikakve veze s politikom. I tu se može, kao i u cijelom gradu, bespravno izgrađivati, i onda kad-tad legalizirati, kazao je u intervju za naš list polovicom siječnja vijećnik Nedeljko Prljeta. I može se reći da je bio u pravu.
Planovi nisu prolazili isključivo iz razloga što to nije odgovaralo određenim građevinskim lobijima, kako samim građevinarima, tako i onima koji su 'lovili u mutnom'. Zbog njih je razvoj Mostara ostajao po strani. Na taj način osim Sjevernog logora, blokirana je i izgradnja mosta Avenija - Sutina, zatim legaliziranje više objekata u naselju Centar 2, a što je najgore zaustavljene su i brojne investicije. Centar 2, iako uvelike izgrađen, još uvijek je zanimljiv za ulaganje. Između ostalog, planirana je izgradnja nekoliko stambeno-poslovnih objekata, a također je pored gradskog bazena zamišljena izgradnja luksuznog hotela. Sve to su višemilijunske investicije koje bi itekako oživjele ne samo ovo naselje, nego i cijeli grad, a već godinu dana zbog neusvajanja planova čekaju po strani. Treba kazati da su sve stranke podržavale usvajanje planova, ali isti, kad bi došli na Vijeće, ne bi prošli. No, u posljednje vrijeme su počeli 'puhati' neki novi vjetrovi.

Uskoro na Vijeću

I direktor Zavoda za prostorno uređenje Salem Salko Bubalo očekuje kako će se pojedini planovi vrlo brzo naći na Vijeću.
- Nedavno je na kolegiju kod gradonačelnika bilo šest regulacijskih planova na razmatranju i nadam se da će uskoro biti pred vijećnicima, kazao je Bubalo. Riječ je o planovima za pojedina gradska naselja, koja su prošla cijelu proceduru i mogu na usvajanje. Među njima nema Sjevernog logora i Centra 2.
- Kad će ta dva biti na sjednici, ne znam. Hoće li se čekati šest mjeseci da dođu na Vijeće, ili će se tražiti neka nova odluka, nije mi poznato jer to nije u mojoj domeni, rekao je Bubalo. Pred vijećnicima bi se uskoro trebali naći planovi za određena gradska područja, i to koji se odnose na industrijsku zonu Bišće polje i dio provedbenog urbanističkog plana na potezu most Franje Blaževića - magistralna cesta M-17, Rondo II, onda plan za širi kompleks oko cestovnog, željezničkog i autobusnog terminala, zatim za područje u obuhvatu ulica Kralja Tvrtka, Stjepana Radića, Hrvatske mladeži, Dubrovačke i Splitske ulice, Etno selo "Borina" te za središnju gradsku zonu. Hoće li oni proći na Vijeću, rano je još spekulirati. Ali ako ne dobiju potrebnu potporu, onda će se jasno i javno znati tko i u čijem interesu koči usvajanje regulacijskih planova i tim onemogućava razvoj Mostara.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba