Stari most će na sat vremena utonuti u mrak

Mostar, Stari most, lonely planet, UWC Mostar, Stari most

Riječ je o najvećoj globalnoj akciji koja se održava osmu godinu zaredom, a koju organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. Tim će povodom Mostar i ove godine na sat vremena ostati bez struje, odnosno bit će u potpunom mraku kako bi se obilježila ova akcija, te kako bi se podigla svijest građana grada Mostara o važnosti očuvanja okoliša.

‘Sat za planet Zemlju' ove godine održat će se 29. ožujka u brojnim gradovima BiH, a među njima i u Mostaru gdje će također biti izvedena umjetnička instalacija sa svijećama i događaj u OKC "Abrašević".

Konferencija za novinare

- Globalna inicijativa WWF-a "Sat za planet Zemlju" nastala 2007. ima za cilj podizanje svijesti svih stanovnika našeg planeta o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa, te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

UWC Mostar vjeruje da su u nastojanjima za postizanje održive budućnosti presudne vrijednosti koje njeguje i promovira, od kojih je briga za okoliš izuzetno bitna, navela je Adla Velagić-Ćurić, PR Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru koji su jedni od inicijatora ove akcije u Mostaru. Što se tiče gašenja svjetla, ono će i ove godine biti tradicionalno u Starom gradu koji će sat vremena provesti u mraku kako bi se podržala ova hvale vrijedna akcija.

- Planirani program za ovogodišnji "Sat za planet Zemlju" će biti najavljen sljedećeg tjedna kada je planirana i konferencija za novinare u cilju upoznavanja s aktivnostima projekta "Earth Hour 2014″ u Mostaru, kazala je Velagić-Ćurić.
Organizatori ove akcije za BiH više puta su isticali kako se ovom akcijom nastoji probuditi građane da poduzmu nešto kako bi se smanjilo prekomjerno trošenje prirodnih resursa te kako bi se zaštitio okoliš.

Svjetski gradovi

Uz brojne slavne osobe, u ‘Sat za planet Zemlju' prvi se put uključio i jedan superjunak, Spiderman. Uz samog heroja dugo očekivanog filma "The Amazing Spider-Man 2″, inicijativu podržavaju i zvijezde filma: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, te redatelj Marc Webb U svijetu poznata kao "Earth Hour", ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 158 zemalja svijeta.

Gasile su se brojne svjetske znamenitosti poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelovog tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga, slapova Nijagare... WWF poziva sve bh. gradove, kompanije i građane da posljednje subote u mjesecu ugase svjetla za ‘Sat za planet Zemlju'.

Dnevni list