Stanovnici Žitomislića više ne znaju pripadaju li Mostaru ili pak Čapljini

Kako piše Dnevni list, nekadašnji natpis, odnosno prometna ploča kojom se označavao teritorij Žitomislića, nalazio se na kraju samog naselja, dok danas taj natpis stoji preko puta manastira "Žitomislić". Zbog toga su brojni mještani ostali u potpunosti zbunjeni, pitajući se gdje pripadaju.

- Svi se pitamo gdje sada pripadamo i zašto je sam natpis pomaknut, a da nas nitko prethodno nije upoznao s tim te nam rekao hoće li se dogoditi određene promjene u našim dokumentima, naveli su ogorčeni stanovnici ovog naselja koje je cijeli slučaj zbunio, ali izazvao i bijes upravo zbog činjenice kako ih nitko o cijelom slučaju nije obavijestio niti im rekao zašto je sve to urađeno.

Stanovnici imaju bezbroj pitanja o tome gdje uopće sada žive, kako je došlo do toga da natpis koji je godinama stajao na jednom mjestu sada stoji na potpuno drugom mjestu, te pripadaju li sada Čapljini ili pak Mostaru?

- Nitko nam nije dao nikakve odgovore po ovom pitanju i sve nas to uistinu ljuti, jer sada ni sami ne znamo gdje se nalazimo, kazao je stanovnik ovog naselja.

Zbog ovog slučaja kontaktirano je Javno poduzeće Ceste Federacije, iz kojeg su na ova pitanja građana odgovorili kako se u skladu sa Zakonom o cestama Federacije BiH prometna signalizacija i oprema te turistička signalizacija postavljaju na javnoj cesti na temelju prometnog projekta te da je također Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH određeno da prometne znakove i opremu ceste postavljaju i održavaju institucije koje upravljaju cestama.

- Krajem 2007. godine je urađen i usvojen Novelirani prometni projekt za magistralnu cestu M-17 te je tijekom 2008. i 2009. godine izvršeno postavljanje prometne signalizacije po istom (između ostalog i znakova koji reguliraju "upravljanje" brzinama - "naziv naseljenog mjesta"). U međuvremenu je više desetaka građana negativno "reagiralo" na postavljanje danih ploča, navele su u svom dopisu Ceste Federacije BiH, koje su istaknule kako se naziv naseljenog mjesta postavlja na mjestu ulaza u naselje gdje se moraju primjenjivati prometni propisi u naselju te da to nema utjecaj na katastarske ili druge dokumente.