Stanari krše kućni red u Mostaru , a ne kažnjavaju se

Prema riječima glasnogovornika mostarskog Gradskog vijeća Mustafe Alendara,
spomenuta odluka donesena je kako bi se građanima u stambenim prostorima osigurao red i mir.


- Po pritužbama građana koje mi dobivamo, kao i po reakcijama koje se mogu čuti na sjednicama Vijeća, ta odluka se ne provodi u onoj mjeri u kojoj bismo svi mi željeli, kazao je Alendar, dodavši kako bi gradska Služba za inspekcijske poslove, koja vrši nadzor nad provođenjem ove odluke, trebala postupiti u skladu s prijavama građana, kao i vršiti stalno provođenje spomenute odluke.


Nepoštivanje kućnog reda, bacanje smeća unutar zgrade, prolijevanje vode te bacanje otpadaka i predmeta s prozora i balkona, čast izuzecima, čest je prizor u mostarskim naseljima. Od šefa Odjela za inspekcijske poslove Hilme Đidelije doznajemo kako ova služba vrši nadzor, ali kako u ovom trenutku ne posjeduje podatke o tome je li bilo prijava protiv građana koji su narušavali odluku o kućnom redu u stambenim jedincima, kao ni to koje se stavke ove odluke najviše ne poštuju.


- Krajem godine dobivam izvješće od komunalnih inspektora o provedbi ove odluke na terenu, tako da ćemo tek tad imati neke konkretne podatke, kazao je Đidelija.


Odlukom se ponajprije propisuje način korištenja stanova, poslovnih prostora i garaža u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na području Grada Mostara, kao i zajedničkih dijelova i uređaja u zgradama, te zemljišta koja služe redovitoj uporabi zgrada, a u cilju uredne uporabe i čuvanja, kao i održavanja reda, mira i čistoće.

Gledajući situaciju po gradu, jedan dio stanara, kako bi se sebi osigurali ljepše i ugodnije življenje, zajedničkim dogovorom, pristupio je uređenju zgrada u kojima žive. Sve češće možemo vidjeti stavljanje novih fasada na zgradu, kao i uređenje zelenih površina ispred samih stambenih objekata. S druge strane, veliki je broj stambenih objekata u gradu u kojima još uvijek nije uveden nikakav red.

O zajedničkim prostorijama stanari niti vode brigu, niti ih redovito čiste, što spomenuta odluka izričito propisuje. U razgovoru sa sugrađanima doznajemo kako ih pak najviše smeta remećenje kućnog reda, odnosno stvaranje buke u vrijeme dnevnog odmora, od 15 - 18 sati, kao i u vrijeme noćnog odmora. Odlukom je propisana zabrana stvaranja buke (glasom, glazbom, radom uređaja za kućanstvo te drugih alata i strojeva i sl.), čega se rijetko tko pridržava.

Često se može čuti puštanje glasne glazbe, ne samo tijekom dnevnog odmora, nego i u kasnim noćnim satima. Poznato je kako s ovim problemom godinama muku muče stanari Starog Veležovog, kao i Fejićeve ulice, koji se nalaze u blizini ugostiteljskih objekata.

(Dnevni list)