Stan na dan novi hit u Mostaru

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, gradsko vijeće, statut, duhan, Mostar, Mostar, djeca, djeca sa posebnim potrebama, danijel vidović, Mostar, gradsko vijeće, izbori, Mostar, statut, Ljubo Bešlić, Veselin Gatalo, policija, Mario Šulenta, nekretnine, stanovi, ZZO HNŽ, rasvjeta, javna rasvjeta, Radmila Komadina, Mormonska crkva, Gradska uprava Mostara, Mostarski proračun, Miljenko Zovko, Ljubo Bešlić, dijeta, hrana i piće, debljina, obitelji, siromaštvo, siromašni, grijanje, mostar bus, škole, Grad Mostar, Mostar, gradsko vijeće, Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, Federacija BIH, nekretnine, nekretnine stanova u mostaru, promet nekretninama, Policijski dužnosnici, prosvjed, Rudnik, Mostar, Mostar, javni WC, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, stanovi, Mostar, iznajmljivanje, Mostar, potpisivanje peticije, peticija, Mostar, Udruga Vrisak, peticija, Silente, Udruga Vrisak, Udruga građana Vrisak , koncert, Mostar, tumor, Mostar, stanovi
Domišljati Mostarci koji izdaju stanove, uvidjevši ovu situaciju, došli su na ideju da stanove izdaju na jedan dan.

S najnovijom ponudom "stan na dan" tako i izvanredni studenti imaju gdje prenoćiti. Stan na dan iznajmljuje se od 30 maraka za 24 sata pa naviše i sve je češća pojava u malim oglasima.

Velika razlika

Osim toga, ova akademska godina među mostarske studente donijela je i jednu novost, a to je da određeni broj njih koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru stanove iznajmljuju na tzv. istočnoj strani. Razlog za to je što iznajmljivanje stanova na zapadnoj obali studenti plaćaju u prosjeku 200 konvertibilnih maraka više od onih koji stan iste veličine unajme na istočnoj obali Mostara. Jednaka kvadratura, pristupačna lokacija u blizini fakulteta, internet i kabelska TV imaju različito cjenovno vrjednovanje na istočnoj i zapadnoj obali. Tako će, primjerice, studenti za nerenoviran dvosoban stan u Radićevoj ulici izdvojiti 500 maraka, a na istočnoj obali u blizini Univerziteta "Džemal Bijedić" dvostruko veći četverosoban stan novije izgradnje platiti 400 maraka. Razlike u cijenama vidljive su već duže vrijeme i svakom akademskom godinom cijene stanova na zapadnoj obali idu prema gore. Što je više studenata, to je veća potražnja za stanovima, a stanodavci to vrlo dobro znaju iskoristiti.

Cijene sve veće

Tako se prije tri do četiri godine mogao pronaći stan u Centru 2, Splitskoj ili Vukovarskoj ulici za pristojnih 300 konvertibilnih maraka, a sada je to nemoguće. Cijene garsonijera u blizini Starog tržnog centra naplaćuju se 300 maraka, a jednosobni nerenovirani stanovi na vrhu Balinovca i po 350 konvertibilnih maraka. Većina malih oglasa u novinama, na portalima i oglašivačkim stranicama ovo i potvrđuje. Svaki dan u oglasima možete pronaći more stanova koji su cjenovno puno viši od onoga što zapravo nude. Bilo da je riječ o neatraktivnoj lokaciji, nerenoviranom stanu, starim i dotrajalim stvarima ili nepotpunom sadržaju, tj. nedostatku interneta, jeftinijeg grijanja ili čak televizora. Studenata je svake godine sve više, stanova sve manje, a cijene stanova na razini su i većih gradova u BiH. Razlika u cijenama na istočnoj i zapadnoj obali vidljiva je u svim oglasima.
Tako, na primjer, u atraktivnoj Ulici hrvatske mladeži, nedaleko od kampusa Sveučilišta, 35 metara četvornih studentskog stana naplaćuju 400 konvertibilnih maraka, na istočnoj obali u Ulici maršala Tita garsonijeru te kvadrature platit ćete 250 maraka.

Nerijetko se izdaju i nenamješteni stanovi pa je tako u Ulici kralja Tomislava takav dvosoban stan 400 maraka, a u Ulici kneza Višeslava 50 metara kvadratnih nenamještenog stana cijeni se na 300 konvertibilnih maraka. Trosobni stanovi na ovim lokacijama variraju od 600 do 700 konvertibilnih maraka, a ako ima dovoljno mjesta, stan se naplaćuje 150 maraka po ležaju, tako da ta brojka često dosegne i iznos od 900 maraka.

Dnevni list