Srećko Bošnjak: Upozoravamo građane da policajci ne smiju naplaćivati kazne na licu mjesta!

Mostar, parking, Mostar, parking, pauk, policija, Srećko Bošnjak, MUP HNŽ, parking

U posljednjih nekoliko dana na području grada je primjetan veći broj policijskih službenika koji rade na poboljšanju razine suradnje s građanima kao i poboljšanju rada u zajednici. Potaknuti ovakvim radom policije novinari Dnevnog lista razgovarali su sa Srećkom Bošnjakom, glasnogovornikom Uprave policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije koji nam je rekao da se sve radi zbog bolje sigurnosti. 

"Ono što građani najbrže percipiraju jest uvođenje reda u parkiranju na javnim površinama. Riječ je o konkretnoj i doslovnoj primjeni Zakona o sigurnosti u prometu", rekao je Bošnjak za ovaj list. Osim sigurnosti u prometu, policija će raditi i na poboljšanju stanja javnog reda i mira u gradu pa je za očekivati i pojačanu kontrolu rada ugostiteljskih objekata nakon isteka radnog vremena. Vršit će se i kontrola kretanja maloljetnih osoba od 23 do 5 sati, a koji se na javnom mjestu budu nalazili bez pratnje roditelja ili skrbnika. Osim toga, kontrolirat će se i točenje alkohola maloljetnim osobama u ugostiteljskim objektima, vezivanje sigurnosnog pojasa, nošenje zaštitne kacige motociklista kao i upravljanje motornim vozilima pod utjecajem alkohola ili droge. Policija započinje i s kontrolom držanja i ponašanja, odnosno vođenja pasa bez brnjica i povodca, što je prekršaj po javnom redu i miru.
"Nakon opsežne pripreme od povjerenstava mjesnih zajednica i vođa teritorijalnih sektora prići će se i uklanjanju vozila koja se dugo vremena ne koriste, istekla im je registracija, a zauzimaju javnu površinu i na taj način ometaju parkiranje i normalno odvijanje prometa", rekao je Bošnjak. 

Policija u suradnji s gradskom upravom i Vladom HNŽ-a pokušava iznaći rješenja, tehničke i financijske mogućnosti i za postavljanje videonadzora na svim važnijim gradskim raskrižjima kao i ulazima i izlazima u gradu.
"O tome već izvjesno vrijeme s gradskim službama pregovaraju ministar MUP-a HNŽ-a mario Šulenta i komesar policije Amir Begić", dodao je Bošnjak.
Iz policije poručuju građanima da su se aktivno uključili i u borbu protiv korupcije u svojim redovima. 

"Upozoravamo građane da policajci ne smiju naplaćivati kazne na licu mjesta, a građane pozivamo da im ne nude novac jer se u tom slučaju dovode u opasnost da budu progonjeni zbog kaznenog djela davanja mita", izjavio je Bošnjak. Dodaje da nije riječ ni o kakvim posebnim akcijama, već o redovitoj policijskoj djelatnosti i obavljanju poslova iz nadležnosti policije. "Uz već izvedene ili radove koji su u tijeku na poboljšanju kvalitete prometnica i nogostupa, nadamo se da će policija dati svoj doprinos za kvalitetniji i ugodniji život kako u gradu Mostaru, tako i u svim drugim gradovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Svim građanima koji se pridržavaju zakona policija se unaprijed zahvaljuje", poručio je Bošnjak.

Piše: N. Dedić/ Dnevni list