Spomenik Bruce Leeju bit će ponovno postavljen u Mostaru?

Bruce Lee, spomenik, Mostar, Ante Tomić, Nino Raspudić, Bruce Lee, park Zrinjevac, park, Mostar
Spomenik legendi borilačkih vještina već je godinama smješten u podrumu mostarskog poduzeća "Parkovi", gdje čeka pogodan trenutak da izađe na svjetlo.

Kako je potvrđeno u Gradskoj upravi Mostara, Ljubo Bešlić, mostarski gradonačelnik, nedavno je zatražio da spomenik Bruce Leeju bude vraćen u Zrinjevac, a nadležne gradske službe sada traže umjetnika koji bi spomenik mogao restaurirati, prije nego što on ponovno bude na svome mjestu.

Kada će to točno biti, pouzdano nismo uspjeli doznati.

Spomenik Bruceu Leeju je u Mostar koncem studenog 2005. godine donijela Udruga "Urbani pokret" s poznatim profesorom Ninom Raspudićem i književnikom Veselinom Gatalom na čelu, koji su bili uvjereni da će upravo taj spomenik donijeti dobro Mostarcima.

Međutim, nakon nekoliko nasrtaja vandala, koji su uslijedili odmah nakon postavljanja, spomenik Bruce Leeju je sklonjen u podrum i tamo čeka, po mišljenju mnogih, predugo.

Gatalo je ustvrdio da o Leeju ne može više ništa ni govoriti, jer je taj spomenik vlasništvo grada, a da ništa bolje nije ni očekivao prvog čovjeka grada Mostara koji sada o njemu odlučuje. Istakao je da je spomenik mogao biti pravi turistički hit i da za njega ima mjesta u Mostaru, no da je to ipak na vlasnicima spomenika.

Da je spomenik Leeju atrakcija, ne samo u Mostaru, nego i šire, pokazuje i činjenica da je prije nekoliko godina izazvao i veliku pozornost na festivalu umjetnina održanom u Zagrebu. Osim toga, prošle godine ga je u park na jedan dan vratio švedski umjetnik iranskog porijekla Behzad Khosravi Noori, kojemu se dopala ideja o spomeniku borcu za pravdu u gradu kompleksnom kao što je Mostar, te je htio vidjeti kako na njega reagiraju građani.
Mnogi ocjenjuju da je pravi trenutak da spomenik Bruce Leeju bude vraćen na svoje mjesto, kao i da se s njegovim povratkom predugo čeka, a koliko će se čekati još, nije poznato.

Majstor borilačkih vještina, jedino je u Mostaru razoružan, gdje je ostao bez «nuncaka», premda je u domaćoj i svjetskoj javnosti mamio samo dobre reakcije, za razliku od nekih drugih spomenika.

Izvor: Nezavisne novine