Specijalci uz upotrebu sile deblokirali prometnicu u Mostaru

Specijalci uz upotrebu sile deblokirali prometnicu u Mostaru
Pri tome nije bilo ozlijeđenih osoba.

Naime, specijalne jedinice su, nakon više od četiri sata koliko je bila blokirana ova dionica magistralne ceste, prvo vozilima pokušala osloboditi put, no onda su pojedini radnici Aluminija koji su držali pod blokadom ovu magistralu sjeli na cestu, piše Klix.ba.

Ubrzo je stigao odgovor policije i na ovakve metode, te su pojedinačno sklanjali jednu po jednu osobu.

Naime, radnici Aluminija oko 15 sati blokirali su prometnicu M-17 kod tunel Salakovac, sjeverno od Mostara. Njih nekoliko stotina bilo je na cesti i puštali su samo vozila u kojima su bila djeca ili bolesne osobe.

Radnici su tražili garancije da večeras u ponoć pogoni Aluminija neće biti iskopčani s električne mreže što bi značilo kraj nekadašnje giganta. Za vrijeme blokade magistralnog puta formirale su se kilometarske kolone u oba smjera.

Tijekom jutra s predstavnicima radnika Aluminija sastali su se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o teškoj situaciji u Aluminiju.

Ostaje nejasno kako će Aluminij preživjeti do petka s obzirom da bi večeras u ponoć mogao ostati bez električne energije. Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Stajalište Vlade FBiH je da se mora naći strateški partner za mostarsku kompaniju. Nakon što su u ponedjeljak propali pregovori sa švicarskim Glencoreom, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto./HMS/