Sodoma i Gomora: Mostar postaje leglo kocke, droge i alkohola

Alkoholizam
Alkoholizam
'Čelne ljude grada Mostara treba dignuti na stup srama jer prešutno odobravaju poroke koji su vidljivi na svakom koraku'', kazala je za Dnevni list Nada Matović, stručna supervizorica Zajednice klubova HNŽ-a Mostar, iz Obiteljske škole za prevenciju i liječenje od alkoholne i kockarske ovisnosti.

Ona tvrdi da ''gradski oci'' koji bi trebali raditi na dobrobit građana čak osporavaju njihov rad, što su, kako ističe, pokazali prije nešto više od godinu dana oduzevši im prostorije u Centru 2 bez da ponude ikakvu alternativu te dopustili da Mostar postane leglo poroka.

Ovisnosti o kocki, drogi alkoholu su, kako napominje Matović, patološke bolesti, s različitim uzrocima nastanka, ali, tvrdi, u korijenu su svima problemi vezani za teško socijalno stanje.

''Ljudi se opijatima žele udaljiti od svakodnevnih problema, a to je, kaže Matović, u najviše slučajeva neimaština, što je sama ustanovila kroz svoj dugogodišnji rad prilikom liječenja.

Među najgorom kategorijom su kockari, koji su u želji da ostvare neki dobitak u igri na sreću ostajali bez ičega te još dodatno zaduživali kompletnu obitelj dok ne bi došli do krajnjeg očaja, što je stvaralo još veće probleme. Da bi cijela priča bila gora, kako kaže, tu se veže nova ovisnost alkohola ili droge te mutni poslovi koji vode ka kriminalnim radnjama i konačnom raspadu obitelji, što je u takvim fazama jako teško i riješiti.

''Na velikom odmoru se oko mostarskih škola više djece može vidjeti s kladionice nego sa sendvičima u rukama'', kazala je Matović navodeći kako je to za svaku osudu.

Ako se po pitanju suzbijanja poroka uskoro nešto konkretno ne poduzme, Matović kaže da nema hrabrosti ni pomisliti na ono što društvo grada Mostara očekuje.