Socijalnoj službi srezana sredstva za 800 tisuća

Mostar, Gradska uprava Mostara, socijalna služba, Gradska uprava Mostara, Ljubo Bešlić, Marko Gilja, ostavka, Gradska uprava Mostara, Mostar, godišnji odmori, gužve
... u kojoj su sredstva znatno umanjena u odnosu na 2008. Ono što nas navodi da pomislimo kako Grad nije imao sluha za najugroženije slučajeve, jesu upravo financijska sredstva koja su proračunom za 2009. izdvojena za ovu spomenutu službu.

Naime, tek 1,764.101 marka je odobrena iz gradskog proračuna za 2009., a zahtijevana je čak 4,769.101., što je drastična razlika. Bitno je dodati i to kako je proračunom za 2008. bilo izdvojeno čak 2,555.684 marke za socijalno najugroženije kategorije.

Rezanja prihoda Rezanja prihoda su bili neminovni koraci, računajući na financijsku situaciju proračuna za 2009., no zasigurno ne u ovolikoj mjeri i to najugroženijim kategorijama, kojima je uistinu potrebna financijska podrška. Prema riječima šefa Službe za zdravstvo, socijalne i stambene poslove grada Mostara Mustafe Delića, prilikom rezanja prihoda vodilo se računa da se ne umanjuju sredstva ustanovama i centrima gdje bi se znatno odrazio taj nedostatka sredstava.

“Od ukupno 800 tisuća, koliko je umanjen prihod u cjelini, za ustanove socijalne i zdravstvene zaštite je smanjeno 70 tisuća maraka, a ostalih 730 tisuća odlazi na sve ostale troškove poput udruženja, nevladinih organizacija i drugih”, kazao je Delić.

2010. još gora

Također je posebnu pažnju skrenuo na ono što tek čeka ove socijalno najugroženije kategorije u proračunu za ovu godinu.

“Smatram da će tekuća godina biti puno gora od prošle te da će se to u velikoj mjeri odraziti na sve korisnike gradskog proračuna”, zaključio je Delić.

Naime, iako proračun za 2010. još uvijek nije usvojen, s obzirom na loše punjenje istog i na dodatne troškove koji će se naći na proračunu, a prije nisu postojali, više je nego očito da će naknadnih rezanja još biti i to u znatno većoj mjeri, što će ove socijalne kategorije dovesti do kolapsa.

Dnevni list